promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, miért gyilkolhatott valóban a gyilkos bálna
Borítókép:  A gyilkos bálna a természetben soha nem gyilkol (AFP/Vitalij Ankov)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre több fontos hír jelenik meg a delfinekről, azon belül is a kitüntetett szerepet élvező kardszárnyú delfinekről, amelyeket gyilkos bálnának is neveznek.  De miért követhetnek el valóban gyilkosságot?

Nem szívesen hívjuk gyilkos bálnának a kardszrányú delfineket, de van oka ennek ennek az elnevezésnek is. Egy Tilikum nevű példány kilenc éve azért híresült el, mert az egyik gondozóját valóban meggyilkolta.

De miért tehette ezt a SeaWold delfinje?

Miközben egyre több helyen, keleten és nyugaton (más-más megfontolásból) úgy döntöttek, hogy szabadon kell engedni a bezárt delfineket, tanulmányok is készülnek természetesen róluk. A statisztikák is sokat elárulnak.  

A National Geographic cikke szerint Tilikum szinte bizonyosan azért ölt, mert 27 éven át bezárva élt. A Kimmela Állatvédelmi Központ kutatásai szerint ugyanis nem tudni olyan esetről, amikor a természetben öltek embert a kardszárnyú delfinek, ellenben a fogságban élőkhöz több gyilkosság is fűződik. 

A kardszárnyű delfinek a harmadik leggyakoribb fogvatartott állatok,

jelenleg 63 él közülük fogságban, pedig így abnormálisan viselkednek, megbetegednek és fiatalon elpusztulnak. Mindennek a rendkívüli stressz az oka, hiszen

ők úgy fejlődtek, hogy nagy távolságokat úszva keressék a táplálékot, miközben kerülik a veszélyeket. 

Az említett gyilkosság előtti pillanatok, és egy korábbi támadás jelenetei láthatók itt:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás