promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin parancsára kiszabadítják hírhedt börtönükből a delfineket
Borítókép:  AFP/Olivier Morin
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gyalázatos körülmények között tartották fogva Oroszország távol-keleti régiójában azt a hatalmas delfincsapatot, amelyet delfináriumok számára gyűjtöttek össze törvénytelenül. A tavaly feltárt, azóta hírhedtté vált cetbörtön ajtainak megnyitásához arra volt szükség, hogy a politika legmagasabb köreihez eljusson az ügy. Putyin és a Kreml hatására visszaszoktatják őket a természetes élőhelyekhöz, Jean-Michel Cousteau segítségével, aki a filmhős Willy, alias Keiko megmentésében is részt vett. 

Megállapodás született a Szrednyaja-öbölnél, az orosz cetbörtönben fogva tartott összes cet szabadon engedéséről. A Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található öbölben 2018-ban felfedezett cetbörtön ugyanis 

akkora felháborodást keltett Oroszországban, hogy az ügybe a Kreml is beavatkozott.

A távirati iroda és a National Geogpraphic összeállítása szerint az állatokat külföldi – sajtójelentések szerint főképp kínai – delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül az Ohotszki-tengerből és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között. A National Geographic videója alapján megfulladhattak vagy megfagyhattak volna a cetbörtönben. 

Vlagyimir Putyin elnök 2019. február 22-én elrendelte, hogy az illetékes állami szervek fogjanak össze és dolgozzanak ki megoldást a problémára. A cetek mentésében a természetvédelmi, az agrár-, a halászati és a belügyi tárca mellett a főügyészség, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság is részt vesz.

Jean-Michel Cousteau óceánkutató és csapata nemrég csatlakozott a mentőakcióhoz.

Arról, hogy melyik egyedet mikor engedik vissza a tengerbe, a  Cousteau vezette csapat tagjai és orosz szakemberek közösen döntenek. Mindaddig a 87 beluga (más néven fehér delfin) és 11 kardszárnyú delfin fogva tartásának helyszínén, a Szrendnyaja-öbölben az állatok természetes közegére hasonlító feltételeket teremtenek. Cousteau és csapata addig is megvizsgálja a fogságban tartott állatok egészségi állapotát. A francia szakember

annak idején részt vett a Szabadítsátok ki Willyt! című filmben szereplő kardszárnyú delfin, Keiko természetbe való visszaengedésébe is.

Íme a felemelő történet, röviden: 

És hosszabban: 

A tervek szerint videokamerákat helyeznek el a cetbörtön medencéiben, hogy megfigyeljék, hogyan viselkednek az állatok az emberek távollétében. A ceteket ezután először a Vlagyivosztok melletti Russzkij-sziget egyik öblébe, egy ott kialakítandó ideiglenes központba fogják áttelepíteni. A természetbe való visszaengedés konkrét módjáról április közepén tartanak konzíliumot. Az emberhez szokott állatok visszaszoktatása a természetbe sok időt vehet igénybe, és természetes közegükbe való visszaterelésük költsége elérheti a 4,6 millió dollárt.

A cetbörtön üzemeltetésével összefüggésbe hozott négy orosz cég ellen büntetőeljárást indítottak.

Az orosz törvények értelmében a ceteket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni. A történtek nyomán a tervek szerint tovább fogják szigorítani a tengeri emlősök kifogására és tartására vonatkozó jogszabályokat Oroszországban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás