promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
400 évig működik az az elem, amit egy egyetemista lány véletlenül talált fel
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy átlagos laptop-akkumulátort 3-5 százszor lehet újratölteni, viszont a kaliforniai lány által feltalált elemet akár 200 ezerszer.

Mya Le Thai még 2016-ban fedezte fel teljesen véletlenül azt a nanoelemet, amely akár 400 évnyi megpróbáltatást is kibír. A kaliforniai UCI egyetem tudósai azzal kísérleteztek, hogyan lehetne nanoszálakat felhasználni a hosszabb életű elemekhez, de azok rendre eltörtek a sokadik újratöltés után. De csak addig, amíg a kaliforniai lány be nem vonta az arany nanoszálakat mangán-dioxiddal és egy bizonyos plexiüveg-féle elektrolit géllel.

A találmány neve nanoelem. Ez egy eszméletlenül környezetbarát megoldás a hagyományos elemek és akkumultárok helyett, hiszen egy átlagos laptop-akksi életét 400 évvel is meghosszabbíthatja, így jóval kevesebb veszélyes hulladék landolna a kukákban.

Korbban, még 2013-ban a Maryland-i Egyetemen született egész hasonló felfedezés. Egy Liangbing Hu nevű professzor és csapata hozott létre egy olyan, fa alapú nanoelemet, amely több mint 400 töltést bír el. Ez a fajta elem a laptopok és okostelefonok működtetésére sajnos nem alkalmas, de nap- és szélerőművek nagymennyiségű energiatárolására annál inkább. Ez a megoldás extrém mértékben környezetbarát, ráadásul az előállítása is költséghatékony. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás