promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Videó bizonyítja, hogy létezik a rettegett, tízméteres tengeri szörny
Borítókép:  Az óriáskalmár a mérete és a titokzatossága miatt lett tengeri szörny (AFP/Christophe Archambault)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A fantázia szülte horrorfilmek ihletője az óriáskalmár, amely majdnem a Loch Ness-i szörny kategóriája: mindenki beszél róla, de még senki sem látta. Annyi a különbség, hogy óriáskalmárt, tengeri szörnyet néhányan már valóban láttak, de többynyire ők is csak holtan.

Partra vetett tetemekből tudta az emberiség, hogy létezik rejtélyes, hatalmas tízkarú polip. 

Ezek a megfigyelések vezettek a mondák, mítoszok születéséhez, úgy tűnt, hogy az óriáskalmár az ősi világ egyik démona, olyan, amilyennel Gandalf megküzd a Gyűrűk ura első részének alighanem legmaradandóbb jelenetében:  

Az óriáskalmár azonban mély tengerekben él, szinte soha nem találkozik az emberrel, éppen ezért Jules Verne képzeletét is megmozgatta a léte, és meg is örökítette a Nemo kapitányban, idézet a Wikipédia egyik szócikkéből: 

„Kinéztem én is az ablakon. Önkéntelenül megborzadtam. Szemem előtt egy elképesztően rút szörnyeteg mozgolódott, olyan volt, mint valami mesebeli fertelmes torzalak. Egy hatalmas méretű, nyolc méter hosszú kalamájó úszott hátrafelé a Nautilus irányába.”

A 21. századig kellett várni ahhoz, hogy a több száz méter mélyen élő óriáskalmárt le is fotózzák, a National Geographic szerint 2004-ben készült róla az első kép. Nyolc évvel később pedig az első videó. (Más forrás szerint már 2006-ban filmre tudták venni.) 

Íme a második, a Mexikói-öbölből, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal expedíciójának egyik nagy fogása.

Egy fiatal, de így is közel négyméteres példányt sikerült rajta megörökíteni.

A portál 2007-ben beszámolt arról, hogy az óriáskalmárnál is nagyobb, közel 15 méteres, még titokzatosabb gigászkalmár egyik példánya is előkerült. A gigászkalmár Antarktisz körüli vizekben él. 

Az óriáskalmár életét így mutatja be részletesen egy dokumentumfilm: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás