promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Harcol az elhízás ellen? A kávé lehet a kulcs
Borítókép:  STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy kísérletből kiderült: egy csésze kávénak közvetlen hatása lehet a barna zsírszövet funkcióira, amely fontos szerepet játszik az energiaégetésben. Így ha növeljük aktivitását, az segít a fogyásban

A Nottinghami Egyetem tudósai arra jöttek rá, a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, amely egyike az emberekben és az állatokban található zsírszövetek két típusának. Fő funkciója a test hőtermelése energiaégetés által és csak néhány éve fedezték fel, hogy a felnőtteknek is vannak barna zsírszöveteik.

„A szervezetben a barna zsírszövet másként működik, mint a másik zsírszövet, cukor és zsír égetésével hőt termel, gyakran válaszként a hidegre. Ha növeljük aktivitását, javul a vércukor szint és a vérzsír szint is, és ha extra kalóriát égetünk, az segít a fogyásban, Eddig senki nem talált azonban elfogadható módot arra, hogy stimuláljuk a barna zsírszövet aktivitását az emberekben"

– idézte Michael Symonds professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Ez az első emberekkel végzett tanulmány, amely megmutatta, hogy egy csésze kávénak lehet közvetlen hatása a barna zsírszövet funkcióira. Eredményeink lehetséges jelentősége igen nagy, mivel az elhízás súlyos egészségi probléma a társadalmakban és növekszik a cukorbetegek száma is. A barna zsírszövet része lehet a megoldásnak - tette hozzá a professzor.

A kutatócsoport őssejtkísérletekben tanulmányozta először a kávé hatását a barna zsírszövetre. Amikor megtalálták a megfelelő dózist, embereket vontak be tanulmányukba, hogy lássák, hasonló eredményt kapnak-e. Egy általuk kidolgozott hőtérkép technológiát alkalmazva derítették fel a test barna zsírszövetállományát. 

„Korábbi kutatásainkból tudtuk, hogy a barna zsírszövet főként a nyaktáji részeken található, ezért, képesek voltunk megvizsgálni olyas valakit, aki elfogyasztott egy kávét, hogy lássuk a barnazsírszövet forróbb lett-e" – magyarázta Symonds.

Az eredmény pozitív volt. Most azt kell kideríteni, hogy a kávé egyik összetevőjeként szolgáló koffein stimulálja-e, vagy van-e másik összetevő, ami segíti a barna zsír aktivizálódását. Jelenleg koffein táplálék-kiegészítőket vizsgálunk, hogy teszteljük van-e hasonló hatásuk – közölte a professzor. Ha kiderül, hogy melyik összetevő a felelős ezért, azt testsúlykontrolláló program részeként használhatjuk, vagy glükózszabályzó program részeként, a cukorbetegség megelőzésére - mondta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás