promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Minden harmadik nő lehangolt szex után
Borítókép:  illusztráció. Forrás: AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy friss kutatás látott napvilágot a minap, ami a szexuális együttlétek utáni depresszió témakörével foglalkozik.

Az International Journal of Sexual Health című lapban publikált anyag szerint a megkérdezettek 33 százaléka azt vallotta, hogy többször előfordult már vele az, hogy a kielégülés után, a jókedv helyett szomorúság telepedett rá. A kutatás azt emelte ki, hogy az alanyok 10 százaléka súlyosan depressziós tüneteket produkált. 

A lap szerint ez egy létező betegség, mégpedig az úgynevezett posztkoitális depresszió (PCS). Az oka pedig az, hogy valamilyen zavar történik a hormonháztartásban. Fizikailag minden rendben van, ám az agyban mégsem tudnak felszabadulni a hormonok. A kutatás csak nők vettek rész, kétszázan.

Ennek kapcsán a Bors megkérdezte Rusz Edit szexuálpszichológust, aki szerinte eleve nem reprezentatít ez a felmérés, hiszen kevés embert vizsgáltak:

„Én a hosszú praxisom során azt tapasztaltam, hogy ilyen probléma maximum akkor fordulhat elő, ha a szexuális életben valami nem működik harmonikusan. Ha például a nő nem kapja meg a feltétel nélküli imádatot, babusgatást, kényeztetést, lelki odafordulást. A férfi esetében pedig akkor fordulhat elő a szex utáni lehangoltság, ha a nő nem olyan szívvel-lélekkel értékeli az ő férfiúi szexuális aktivitását. Szerintem ez lehet a háttérben.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás