Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Meglepő előnyei vannak, ha egy idegennel beszélgetünk

Meglepő előnyei vannak, ha egy idegennel beszélgetünk

Tech & Tudomány

Meglepő előnyei vannak, ha egy idegennel beszélgetünk

Tech & Tudomány

HZS 20:00

Beszélgetni idegen emberekkel elsőre félelmetesnek tűnhet, pedig számos előnnyel járhat, ha odafigyelünk, meghallgatunk másokat, segítünk egy ismeretlennek.

A legtöbb ember mindennapjaiban idegenekkel „veszi körül” magát – akár egy kávézóban üldögél, akár vásárolni megy a bevásárlóközpontba. Ismeretlen emberekhez érve kényelmetlenül érezzük magunkat, ezért inkább az elszigeteltség mellett döntünk. Ott állunk egy pláza kellős közepén, körülöttünk rengeteg ember, mégis egyedül vagyunk.

A BBC által összefoglalt tanulmány azonban arra világít rá, hogy alábecsüljük a pozitív hatását egy idegennel történő beszélgetésnek, miközben könnyen elképzelhető, hogy a rövidke eszmecsere végére mindkét fél jó érzésekkel haladna tovább a saját útján.

A felmérést készítő Chicagoi Egyetem kutatói arra kértek egy vonattal és egy busszal ingázót, hogy próbáljanak kilépni komfortzónájukból és kezdeményezzenek beszélgetést idegenekkel. Az általuk megszólított személyek negyven százaléka (tehát majd fele) szívesen társalgott velük, egyúttal örömmel váltak el egymástól. A kutatók jelezték,

az emberek következetesen alábecsülik mennyire szeretik őket az újonnan megismert emberek az első beszélgetést követően.

Egyúttal arra is rávilágítottak: azzal, hogy idegenekkel beszélgetünk, megtapasztalhatjuk, hogy a másik fél, pont mint mi, gazdag érzelem- és gondolatvilággal rendelkezik, tele van élettapasztalattal.

Az ember eredendően ugyanis közösségi lény, aki boldogabb és egészségesebb, ha kapcsolatban van másokkal. Ezzel szemben az izoláltság egyebek között növeli a stressz és a depresszió kockázatát.

Nemcsak a chicagoi kutatók, de például a New York-i írónő, Kio Stark is azt tanácsolja, hogy kérdezzük meg a másik embert, segíthetünk-e neki valamiben, vagy ha úgy adódik, hallgassuk meg történetét.

Borítókép: VERNON YUEN / NURPHOTO