promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az elmúlt 30 év legnagyobb kőolaj-mezőjére bukkantak az Ormánságban
Borítókép:  hu.euronews.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ormánsági Istvándi és Kétújfalu környékén egy amerikai-magyar cég akkora kőolajmezőre bukkant, melyre évtizedek óta nem volt példa Magyarországon. A kitermelés zajlik, mégpedig olyan ütemben, mely lassan eléri a piac legnagyobb magyar szereplőjének, a MOL-nak a kapacitását.

Az elmúlt harminc évben nem találtak ilyen mezőt

– ebben a mondatban minden benne van, amit a hírről tudni érdemes. Ördögh Balázs, a beruházó cég műszaki igazgatója mondta ezt egy közmeghallgatáson még februárban annak a kőolaj lelőhelynek a kapcsán, melyre az Ormánságban bukkantak rá. Egy magyar-amerikai cégcsoport kezdte el a kitermelést, melynek Aspect Energy a neve. A hírről a g7.hu számolt be.

A beruházó nem túloz, hatalmas mennyiségű kőolaj rejtőzik a Dráva-parti síkság alatt, pontosabban Istvándi és Kétújfalu környékén. A helyiek a g7 szerint tartanak tőle, hogy a beruházás miatt rákbetegséget kaphatnak, ingatlanjaik pedig a folyamatosan dolgozó munkagépek miatt megrongálódhatnak. A repedések nem csak a házakon, az utakon is megjelentek, egy ilyen gigaberuházás a jelek szerint sajnos ezzel jár.

A 3 dimenziós szeizmikus képek, melyeket a kitermelés kezdete előtt készítettek az olajmezőről, nem mutattak ekkora kiterjedésű lelőhelyet, maga a beruházó sem számított arra, amivel utólag szembesült.

Februárban már napi hatezer hordó kőolajat termeltek ki, de ezt egészen tizenegyezer hordóig szeretnék növelni. Összehasonlításképp: a MOL 2018-ban napi 13 ezer hordónyi olajat hozott a felszínre.

A kőolaj főgyűjtőjét több lépcsős kiépítésben akkorára tevezik, hogy a MOL jelenlegi napi termelési kapacitásánál is nagyobb mennyiséget tudjon tárolni.

A kitermelt olajat a Kétújfalunál elhelyezett főgyűjtőbe fogják elhelyezni, onnan szállítják tovább csővezetéken Szigetvárra.

A kitermelő cég korábban is foglalkozott olajkitermeléssel az Egyesült Államokban, és földgáz kitermléssel Magyarországon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás