promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gettókban élnek már csak a csimpánzok, végveszélybe kerültek
Borítókép:  A csimpánzok lassan már nem csak játszani fogják a szomorúságot, ha nem mentjük meg őket a kihalástól (AFP/Vang Cseng-csi)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legszeretnivalóbb majmok megmentésére hívták fel a figyelmet a szakemberek, nem véletlenül. Az emberi tevékenység Afrikában végveszélybe sodorta őket, genetikai katasztrófa fenyeget. A kontinens népessége pedig belátható időn belül megduplázódik. 

Az emberszabású majmok közül alighanem csimpánz áll a legközelebb az emberek szívéhez, ezért nyilvánvalóan sokat tett már Tarzan társa is a vidám természetével a klasszikus feldolgozásban: 

[[video]]  

A népszerűségben alighanem alaposan közrejátszik, hogy a csimpánzok DNS-e 98 százalékban megegyezik az emberével. A nyugat-afrikai csimpánzok egyedszáma viszont az ötödére esett vissza három nemzedék alatt (Burkina Fasóból, Beninből, Gambiából már eltűntek), de a közönséges csimpánz minden alfaja veszélyeztetett a kihalástól a legutóbbi szakmai konferencia alapján.

A szakemberek a megmentésükre hívták fel a figyelmet. 

A fekete kontinsen jelenleg több mint egymilliárd ember él, néhány évtizeden belül ez a szám két és félmilliárd is lehet. 

„Évtizedek óta tanulmányozzuk a vadon élő csimpánzközösségeket, mindannyian láttuk, ahogyan izolálódtak a csoportok.

A csimpánzok arra kényszerültek, hogy erdei gettókban éljenek”

– írta közleményében a világ 40 csimpánzszakértője a távirati iroda tolmácsolásában. 

Afrikában ugyan még nem sikerült minden érintetlen szavannát és erdőt hazavágni, ám a civiliáció (bányászat, erdőirtás, mezőgazdaság, vadászat) miatt az előhelyük drámaian beszűkült, egyre inkább szigetszerűen élnek,

egymástól elválasztva, ami genetikai katasztrófát is jelent idővel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás