promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ki kellett volna pusztulniuk, de a túlélés csodái lettek
Borítókép:  A klímaváltozás ellenére megmaradtak a narválok (Természettár)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A genetika alapján nemcsak jövőjük, múltjuk sem lett volna a cetek egyik legkülönlegesebb fajának. A klímaváltozás során a genetikai sokszínűség ugyanis előny, és nemcsak akkor. De ezek szerint vannak kivételek. 

A narválok az amúgy is különleges vízi emlősökön, vagyis a ceteken belül is egy különleges fajt alkotnak, a fehérdelfinek családjában.

Az északi vízeket kedvelik, annyira, amennyire egyetlen más rokonuk sem,

így aztán Grönland, Észak-Kanada, Észak-Oroszország lakói csodálhatnánk meg őket, ha lennének arrafelé lakók (azt a néhányat leszámítva).  

Körülbelül 170 ezer narvál él világszerte, így a faj nem számít fenyegetettnek, pedig már ki kellett volna pusztulnia. a National Geographic által közzétett új vizsgálat szerint ugyanis a narválok genetikája nem túl sokszínű, márpedig

a sokszínűség, a genetikai sokféleség segíti az alkalmazkodást, a túlélést,

ami manapság egyetlen állatfajnak sem olyan könnyű. A grönlandi narvál genomját elemezve viszont arra jutottak, hogy a faj genetikai változatosságának hiánya már évmilliókkal ezelőtt kialakult.

Valaha egy gyors klímaváltozás hatására a narválok őseinek nagy része valóban ki is pusztult,

csak az adott körülményekben hasznosnak számító gének maradtak fenn, majd a populáció hamar regenerálódott. És most is remekül érzi magát a zord környezetben. 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás