promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bizonyították, hogy miért nagyon veszélyes még mindig Csernobil
Borítókép:  Csernobill, az atomkatasztrófa helyszíne ma (AFP)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Új módszerrel mérték föl a katasztrófaturizmus egyik paradicsomát, vagyis Csernobilt és a környékét. A drón a vörös erdő fölött meglepő veszélyforrást tárt fel, amelynek az okára is rájöttek. 

[[adv]]

Néhány hete emlékeztünk a világot megrengető 1986-os nukleáris katasztrófára, amely az akkori Szovjetunió, a mai Ukrajna területén történt harminchárom évvel ezelőtt.

Csernobil hatása pedig a mai napig tart, és ezt újabb kutatás támasztja alá. 

Ezúttal drónnak vizsgálták Csernobil környékének radioaktív áramlásait, és korábban ismeretlen, sugárzó pontokra bukkantak a National Geographic cikke szerint. A katasztrófa idején a sugárzás szintje mintegy 400-szorosa lett a hirosimai atombomba hatásának, azóta viszont a mértéke csökkent, sőt a zóna bizonyos részeit még meg is nyitották, teret adva a katasztrófaturizmusnak.

Évi hetvenezer turista él is a lehetőséggel, hogy szétnézzen itt. 

Brit kutatók olyan drónt alkottak, amely képes volt megvizsgálni a zóna egy 15 négyzetkilométeres részét. Tíz napon át folytatott elemzést a robot a lézer alapú távérzékelés segítségével, és

több erősen radioaktív pontot is kimutatott.

A drón a korábbi erőműtől mintegy 13 kilométerre, a vörös erdő felett repült, ami közel fekszik a reaktorhoz. Ilyen magas sugárzási szintre viszont nem számítottak: az oka alighanem az, hogy a katasztrófa utáni előzetes tisztítások során

az erdőben helyezték el a szennyezett földet.

A csernobili sugárzó részecskék közt igen hosszú felezési idejűek is akadnak, a cikk szerint a veszély még sokáig fennáll.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás