Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A Fehér Házban kellett felelnie a NASA-nak az ejtőernyős bakiért

A Fehér Házban kellett felelnie a NASA-nak az ejtőernyős bakiért

Tech & Tudomány

A Fehér Házban kellett felelnie a NASA-nak az ejtőernyős bakiért

Tech & Tudomány

Promotions 16:46

Nem egészen így tervezték a földet érést a SpaceX-nél három ejtőernyővel, a sikertelen teszt miatt a Fehér Házban kérdezték a NASA embereit. Az űrhajósok egyelőre kivárnak addig, míg meg nem győződnek a biztonságról. 

A Fehér Ház Tudományos Bizottsága előtt kellett felelnie a NASA embereinek a SpaceX áprilisi ejtőernyős tesztjéért, ami nem egészen a tervek szerint alakult.

Az egyik kérdés az volt, hogy történt-e egyáltalán ilyen teszt. 

Történt, mégpedig azt vizsgálták, mi lesz, ha a négy ejtőernyő egyike meghibásodik, vagyis nem nyílik ki. Éppen ezért most csak hármat használtak, és ki sem nyitották az egyiket, ennek eredményeképpen viszont a tesztgép lezuhant, vagyis

a NASA-val együtt dolgozó SpaceX-nek tovább kell kísérleteznie. 

Bill Gerstenmaier, a NASA  igazgatóhelyettese szerint azért sokat tanultak a tesztből a National Geographic cikke alapján. Más kérdés, hogy

még nem tudják, miért csapódott földbe a szerkezet. 

A space.com alapján írt összefoglaló szerint – bár születtek már eredmények is – a leszállást segítő ejtőernyők fejlesztése a Boeingnek és a SpaceX-nek is nehézséget okoz, ezért a NASA űrhajósai addig nem utaznak a cégek űreszközeivel, amíg meg nem győződnek arról, hogy a szerkezetek biztonságosak.

Íme egy tervek szerint alakuló földet érés, négy ejtőernyővel, idén márciusból (10:30-tól jön a landolás, de az első képek is felemelőek): 

Borítókép: A NASA űrhajósai is csak biztonságos utat választanak (AFP).