promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új madárfajokat fedeztek fel Indonéziában
Borítókép:  A pápaszemes madarak új fajait Indonéziában fedezték fel (National Geographic)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A madarak a paradicsomban élnek, de ők is veszélyeztetettek. Indonéziában mindenesetre tudományos jelentősége van a felfedezésnek. 

A természet naponta produkálja a maga csodáit, ezek mellett vagy elmegyünk, vagy felfigyelünk rájuk. Mint kiderül, a madarak egyik utolsó paradicsomában sem könnyű ma már madárnak lenni.

Mint a National Geographic cikke alapján pápaszemesmadár-félék  családjába tartozó afrikai, délkelet-ázsiai és óceániai elterjedésű, és 96 fajból álló madárnemzetség (Zosterops) két, eddig ismeretlen faját fedezték fel, az egyiket 3000 kilométerre a legközelebbi rokonától. A madarak Celebesz délkeleti partjai közelében, a Wakatobi-szigetek egyikén élnek, a nevüket a szemük körüli fehér gyűrű után kapták. A Wakatobi-szigetek sosem álltak szárazföldi összeköttetésben Celebesszel, még a jégkorban is tenger választotta el egymástól őket, s

a szigeteken már eddig is számos endemikus madárfajt és alfajt azonosítottak.

Csak a Wakatobi-szigeteken él a most fajként beazonosított madár, amelynek a Wakatobi pápaszemesmadár nevet adták a kutatók, s egyúttal javasolták a különálló fajként való bejegyzését is. E faj kb. 800 000 éve különült el a rokonaitól, s már 1903-ban önálló fajként írták le, ám később a zöld pápaszemesmadár alfajává minősítették vissza.

A genetikai és alaktani mérések viszont most teljesen egyértelművé tették, hogy elkülönült faj.

A másik, csak néhány éve megtalált madár egyedül a szigetcsoport legészakibb, Wangi-wangi nevű tagján él, így a nevét is innen kapta: Wangi-wangi pápaszemesmadár, s nála találták meg a genetikai nyomok alapján a 3000 km távolságot a legközelebbi, Salamon-szigeteken honos rokonával. Különlegessé teszi az esetét, hogy egyedül egy sűrűn lakott és ökológiai szempontból leromlott állapotú szigeten él, és úgy tűnik, viszonylag jól bírja a zavartatást.  Mivel a sziget mindössze 155 négyzetkilométeres, így ennek ellenére is

nehéz a madárfaj helyzete, hisz a maradék bokros-erdős területre szüksége van.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás