promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az élet túl rövid ahhoz, hogy megfelelő időben húzzuk ki az USB-t
Borítókép:  Forrás: AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Windows 10-es operációs rendszerben már tavaly október óta futtatható egy frissítés, mely megakadályozza, hogy adatok vesszenek el, ha hirtelen kikapjuk a külső drive-ot a gépből. Erről eddig jobbára a szakik tudtak, most már a magunkfajta földi halandók is. Felettébb hasznos napi olvasnivaló következik a quick removal-ról!

Az USB-s külső adattárolók első szabálya, hogy soha nem vesszük ki a számítógépből anélkül, hogy előtte „a hardver biztonságos eltávolítása” opcióra klikkeltünk volna. A második szabály pedig így hangzik: soha nem vesszük ki a számítógépből anélkül, hogy előtte „a hardver biztonságos eltávolítása” opcióra klikkeltünk volna – írja cikkében a qubit.hu.

A Microsoft most azt állítja, hogy – legalábbis Windows 10-zel futó gépeknél – emiatt nem kell többé aggódni.

A quick removal, avagy gyors eltávolítás nevű szolgáltatás – amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó bármelyik pillanatban eltávolíthasson a gépből egy külső drive-ot, hacsak nem éppen fájlokat ír rá – ma már alapbeállítás minden Windows 10-esen a 1809-es verzió óta.

A gyors eltávolítás lényegében abban akadályozza meg az operációs rendszert, hogy folytatólagosan megpróbáljon írni a külső drive-ra, ami jól jön, ha az ember éppen ki akarja azt húzni a gépből.

Sok felhasználó számára ez nem újdonság persze, mert az 1809-es frissítés már tavaly októberben kijött, csak most, hogy a frissítést már szélesebb körben letöltötték, újult erővel tájékoztatják az IT-sokat és a nagyközönséget. Sőt, a Microsoft már a Windows 7 elterjedése óta védi valamiképpen a külső drive-okat – legalábbis a Verge Microsoft-szakértő munkatársa szerint.

A fentiek ellenére a Microsoft még mindig eléggé vegyesen kommunikál a külső drive-ok eltávolításáról, és az operációs rendszer a mai napig felkínálja a „hardver biztonságos eltávolítása” és/vagy az „eject media” opciókat.

Ennek ellenére nagyon úgy néz ki, hogy a hardver biztonságos eltávolítása nevű aktus jó eséllyel nem lesz több, mint egy kacagtató régi szokás az információs technológia hőskorából, amiről az ember szívesen mesél majd csodálkozó gyermekeinek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás