promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen, de gyógyulni látszik az AIDS-el fertőződött „londoni beteg”
Borítókép:  ox.ac.uk
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

2016-ban egy AIDS-es, leukémiás férfin csontvelőátültetést hajtott végre egy orvosi csapat Londonban, s három év elteltével tünetmentes a szervezete. A donor őssejtjeiben génmutációt fedeztek fel a kutatók, s azt sejtik, hogy ez lehet a titok nyitja.

A „londoni beteg”, jól jegyezzük meg ezt az elnevezést, mert lehet, hogy tíz év múlva úgy fogunk visszaemlékezni rá, mint az ember, akinek a kezeléséből kifejlődött a HIV-vírus elleni hatékony küzdelem.

A vírust a baktériummal szemben nem lehet gyógyszerrel legyőzni, ezért is tűnik hihetetlennek, amit a University College London orvosai véghezvittek. 2016-ban csontvelőátültetéssel próbáltak megmenteni a biztos haláltól egy férfit, aki AIDS-es volt, sőt, legyengült szervezetét még a leukémia egyik típusa is megfertőzte. A csontvelőcserével minden bizonnyal a rákbetegséget szerették volna visszaszorítani. 

Csodával határos módon a szervezet ezt követően felvette a harcot, nem csak a rákkal, de a HIV-vel is, s három évvel a csontvelőátültetés és másfél évvel a gyógyszeres kezelés után tünetmentes.

A csodát a donor testében kell keresni. A szervezetében egy génmutációt találtak talált az orvosi csapat, a neve CCR5 delta 32. A kezelésben és az operációban részt vevő orvosok megállapították, hogy a génmutáció következtében a csontvelőben található őssejtek ellenállónak bizonyultak a HIV-vírus sejtjeivel szemben.

Az átültetés viszonylag simán lezajlott, de a beteg szervezetében azt észleltünk, mintha egy új betegséggel küzdene. Ezt az okozta, hogy a donor immunsejtjei megtámadták a beteg immunsejtjeit

– magyarázta a Guardiannek Ravindra Gupta HIV-biológus, aki az orvosi csapat munkájának egyik vezetője volt.

Ravindra Gupta (Fotó: ahri.org)


Ravindra Gupta mindazonáltal elmondta: a neve és személyes adatai eltitkolását kérő beteg funkcionálisan gyógyultnak tekinthető, de nem még tudják, teljesen kigyógyult-e a HIV-betegségből.

Észak-Európában kell keresni a megoldást

A szakértők nagy többsége tartja, hogy a fenti operáció és kezelés elképzelhetetlen nagy tömegben ugyanis rettentő összetett, veszélyes és drága. Emellett, ha valóban a CCR5 génmutációval rendelkező emberek csontvelője rejti a „gyógyszert”, annak beszerzése sem egyszerű, ugyanis ez egy ritka génmódosulás, többnyire észak-európai embereknél figyelték meg.

Az orvosi csapat egyelőre azt sem tudja teljes biztonsággal kijelenteni, hogy a génmódosult csontvelő sejtjei tüntették el a HIV-vírust a beteg szervezetből vagy az egészséges és a beteg immunsejtek közti küzdelem hozta el az áttörést.

Az első ember a Földön az amerikai Timothy Brown volt, akin nagyon hasonló terápiát alkalmaztak 2007-ben, Berlinben. A „berlini beteg” 11 éve tünetmentes.

Az AIDS az 1980-as években bukkant fel a Földön, s azóta mintegy 35 millió halálos áldozatot szedett. Majdnem ugyanennyien küzdenek jelenleg is a vírussal.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás