promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Imane Helif rossz hírt kapott, kitiltották a következő ökölvívó világbajnokságról

Imane Helif rossz hírt kapott, kitiltották a következő ökölvívó világbajnokságról

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Annyira azért még sincs mindenki meggyőződve arról, hogy nő.

Az algériai ökölvívó, Imane Helif, nem indulhat a közelgő világbajnokságon, miután nem felelt meg a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) nemi alkalmassági tesztjén. Az IBA tavaly áprilisban New Delhiben közvetlenül a világbajnoki döntő előtt zárta ki Khelifet a versenyből, amely nagy port kavart a sportvilágban. Az IBA döntése indokolatlan és igazságtalan volt az Algériai Olimpiai Bizottság szerint, amely kiállt sportolója mellett.

Helif számára a kizárás különösen fájó, mivel ezzel lehetőségeit korlátozzák, hogy világbajnoki címet nyerjen, amit hazájának szeretett volna elhozni. Az ügy különösen feszültté vált, mivel Khelif már korábban is számos nemzetközi versenyen indult, beleértve az Olimpiai Játékokat is, ahol nem merültek fel problémák. Az IBA határozata azonban lehetetlenné tette számára, hogy tovább folytassa pályafutását a világbajnoki színtéren.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azóta átvette az irányítást az ökölvívás olimpiai szervezése felett, mivel az IBA megbízhatóságát kérdésessé tették az átláthatóság és etikai problémák miatt. A NOB megerősítette, hogy Khelif és más hasonló helyzetben lévő sportolók részt vehetnek az olimpián, de a világbajnokságon való részvételük továbbra is korlátozott az IBA szabályozása miatt.

Helif és támogatói számára az IBA döntése egyértelműen hátrányos megkülönböztetést jelent, és sokan úgy vélik, hogy a sportág irányításának alapvető reformjára van szükség. Az algériai ökölvívó azonban nem adta fel reményeit, és eltökélt szándéka, hogy elérje céljait, és folytassa harcát a nemzetközi színtéren​.

forrás: SkySports