promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Életének 89. évében elhunyt Alain Delon, a hazai rajongóknak ez a jelenet különösen szívmelengető

Életének 89. évében elhunyt Alain Delon, a hazai rajongóknak ez a jelenet különösen szívmelengető

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Neve valóságos fogalom a filmművészetben.

Ma reggel jött a hír, életének 89. évében elhunyt a híres színész, Alain Delon.

Alain Delon, a francia filmművészet ikonikus alakja, 1935. november 8-án született Sceaux-ban, Franciaországban. Szépsége és tehetsége révén a 20. század egyik legismertebb színészévé vált. Delon fiatalkorában katonai szolgálatot teljesített, de miután leszerelt, a színészet felé fordult. Gyorsan felfedezték, és rövid időn belül a francia újhullám egyik emblematikus figurájává vált.

Pályafutása során több mint száz filmben szerepelt, és olyan klasszikusokban játszott főszerepet, mint Jean-Pierre Melville A szamuráj (1967) című filmjében, ahol Jef Costello karakterét formálta meg – egy hidegvérű bérgyilkosét, aki az egyik legikonikusabb szerepe lett. Egy másik meghatározó filmje Luchino Visconti A párduc (1963) című alkotása, amelyben Burt Lancaster és Claudia Cardinale mellett játszott. Delon itt is megmutatta sokoldalúságát és tehetségét, amely a film világát maradandóan befolyásolta.

Az 1970-es években Delon nemcsak színészként, hanem producerként is sikeres karriert épített. Filmtörténeti jelentőségű alkotásokban vállalt szerepet, és számos rendezővel dolgozott együtt, mint például Michelangelo Antonioni és René Clément. Egyik legismertebb produkciója a Borsalino (1970), amelyben Jean-Paul Belmondo mellett játszott.

Delon karrierje során számos díjat és elismerést kapott, beleértve a Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma díját életművéért 2019-ben. Személyiségét és magánéletét gyakran övezte ellentmondás, de színészi munkássága mindvégig a legmagasabb színvonalat képviselte.

Delon életének utolsó éveiben visszavonult a nyilvánosságtól, de hatása a filmművészetre vitathatatlan. Hagyatéka tovább él a mozik világában, és generációk számára marad inspiráció. A francia és nemzetközi filmkultúra egyik legnagyobb alakjaként távozott, akinek emlékét művészete és karizmája örökké őrzi.

Alain Delon számára az 1960-as évek hozták meg a nagy áttörést a filmvilágban. Az "Alvilági melódia" című film, amely idén ünnepli 60. évfordulóját, különösen emlékezetes Delon számára, mivel a forgatás során szoros barátságot kötött Jean Gabinnal, a film másik főszereplőjével. Az 1963-as francia bűnügyi dráma egyik kevésbé ismert érdekessége, hogy egy jelenetében magyar utalás is található – ez azonban csak az eredeti nyelven történő megtekintéskor vehető észre.

A film körülbelül 20. percében látható egy biliárdos jelenet, ahol Jean Gabin karaktere megbízást ad Francis-nek (akit Delon alakít), de figyelmezteti, hogy előtte el kell látogatnia egy szabóhoz, hogy megfelelő öltözéket készíttessen. Míg a magyar szinkronban Delon karaktere így reagál: „Nincs kifogásom ellen. Ismerek egy kis szabómestert, nagyon ügyes,” az eredeti francia változatban egy érdekes csavar található. Itt Delon karaktere ezt mondja: „Nincs kifogásom ellene. Ismerek egy magyar szabót, nagyon ügyes.”

A szinkronos változatban miért változtatták meg a szöveget, az nem világos. Az is rejtély marad, hogy az alkotók miért éppen egy magyar szabómestert említenek meg. Ez is azt mutatja, hogy a magyarok gyakran kapnak helyet külföldi produkciókban – még ha csak említés szintjén is. Az ilyen utalások azonban gyakran eltűnnek a szinkronos változatokban. Egy másik példa erre a „Vasember” első része, ahol az egyik jelenetben magyarul beszélnek a szereplők, de a hazai szinkronos változatban ez a részlet elveszett.