promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ady Endre életét a kinyitott postaládája pecsételte meg, a benne talált levél után nem volt már önmaga, a vesztébe vitte amit olvasott

Ady Endre életét a kinyitott postaládája pecsételte meg, a benne talált levél után nem volt már önmaga, a vesztébe vitte amit olvasott

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Ady Endre nem tudta, hogy ezzel a halálos ítéletét írja alá, ez a kapcsolat vihette a sírba. 

Ady Endre és Boncza Berta, művésznevén Csinszka, története a XX. század egyik legizgalmasabb szerelmi krónikája, melyet szenvedély, vágy és tragédia egyaránt jellemez. Kapcsolatuk 1911 novemberében kezdődött, amikor Csinszka, a svájci lánynevelő intézetben tanuló fiatal lány, első levelét írta Adynak. A költő válasza Szilveszter napján érkezett meg, és ezzel kezdetét vette a levelezés, amely először havonta, majd kéthavonta folytatódott.

A levelezés során Csinszka egyre inkább beleszeretett Adyba, ám 1913 decemberében Kolozsváron találkozott Lám Bélával, egy fiatal műegyetemistával. Az ifjú pár rövid ideig boldog volt, de Csinszka érdeklődése végül visszatért Adyhoz, aki 1914 áprilisában látogatott el hozzá Csucsára. Az első találkozás nem volt sikeres; Ady másnaposan és megviselten érkezett, ami nem tett jó benyomást sem Csinszkára, sem a nagymamájára. Ennek ellenére, Csinszka hamarosan újra Adyhoz vonzódott, és Lám Béla féltékenysége, valamint Ady kitartó udvarlása végül elválasztotta őket .

Ady és Csinszka kapcsolata 1914 nyarán vált igazán komollyá, amikor a költő hat napot töltött Csucsán, és a szerelem beteljesedett. 1915 márciusában összeházasodtak, bár a házasságot nemcsak Csinszka apja, Boncza Miklós ellenezte, hanem szinte mindenki más is. Sokan úgy vélték, hogy a fiatal és naiv Csinszka nem illett össze az idősebb, beteges költővel.

Házasságuk nem volt felhőtlen. Mindketten csalódottak voltak, és gyakran veszekedtek. Ady alkoholizmusa és betegsége tovább rontotta a helyzetet. Csinszka, aki maga is művészeti ambíciókat dédelgetett, sokszor hisztérikusan viselkedett, ami még tovább mélyítette a köztük lévő feszültségeket.

Az érzelmi hullámvasút ellenére, Ady és Csinszka kapcsolatában voltak boldog pillanatok is. Ady a Veres Pálné utcai lakásukban is írt verseket, és bár egészségi állapota egyre romlott, a költő kedélyállapotára jótékonyan hatott a budapesti élet. Csinszka is megpróbálta támogatni Adyt, és bár házasságuk sok szempontból nehéz volt, az irántuk érzett szeretet sosem hunyt ki teljesen.

Az ő történetük nem csak egy szerelmi kapcsolat krónikája, hanem két művészi lélek találkozása is, amelyet a kor viszontagságai és személyes démonjaik egyaránt alakítottak. Ady és Csinszka házassága, bár nem volt mentes a szenvedéstől, mégis egyedülálló volt, és máig emlékezetes marad a magyar irodalom történetében.

Ady Endre egyik legnagyobb verse a Balaton zenekar előadásában: