promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A magyar nyelvről rendkívülit mondott az utolsó Habsburg trónörökös

A magyar nyelvről rendkívülit mondott az utolsó Habsburg trónörökös

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Ritka felvételek találhatók a YouTube-on.

Habsburg Ottó volt az utolsó magyar trónörökös, az ő édesapja volt IV. Károly, az utolsó magyar király, aki tényleg egy nagyon vészterhes időszakban vette át a dunai Habsburg Birodalom, az Osztrák-Magyar Monarchia vezetését. Már két éve zajlott az öldöklő háború, amikor Ferenc József meghalt, 1848-tól majd koronázottan 1867-től uralkodott, hozzá volt köthető minden, ami a Monarchia életét jellemezte, minden viszontgagságaival és kiszámíthatatlanságával egyetemben.

Az uralkodó spanyolnáthában halt meg végül, de előtte még kétszer sikertelenül megpróbálta visszaszerezni a magyar koronát, miután Magyarország Királyság lett a Monarchia felbomlása után is.

Az ő fia volt Habsburg Ottó, akiről rengeteg írás és filmes anyag maradt fent, illetve nagyon sokszor idéznek is nagyívű beszédeiből, hiszen nagyon fontos szereplője maradt az európai történelemnek, politikai életnek még a második világháború után is, az európai integráció korában.

Ottó volt a Páneurópai Piknik egyik kezdeményezője, ez Európai Parlamentnek is tagja volt. Korábban még ő is igényt formált az osztrák trónra, arról majd csak 1961-ben mondott le véglegesen, így pedig ezek után beléphetett Ausztriába,

ennek ugyanis ez volt a feltétele.

Olyan felvételek is fennmaradtak róla, amikor 1916-ban megtekinti édesapja, az utolsó magyar király koronázását a magyar fővárosban, Budapesten. Később pedig több beszélgetés is zajlott vele, amelyekben nagyon sokat reflektál az Osztrák-Magyar Monarchiára, az Európai Unióra, saját magyarságára, illetve arról i ebszélt, hogy tanult meg magyarul.

A részlet a Bokor Péter és Hanák Gábor által Habsburg Ottóval készített interjúkból való, IDE kattintva lehet további részleteket is megnézni a Habsburg Ottó Alapítvány YouTube-csatornáján.