promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szinte hihetetlen, de a gízai nagy piramisban csak három tárgyat találtak, máig nem tudják, mire használhatták őket

Szinte hihetetlen, de a gízai nagy piramisban csak három tárgyat találtak, máig nem tudják, mire használhatták őket

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Roppantul furcsa dolgokat találtak csak, rejtély, mire voltak jók.

A Gízai nagy piramis, amelyet több mint 4500 éve emeltek, mindmáig az egyik legnagyobb rejtély az emberiség számára. Az évszázadok során mindössze három tárgy került elő a belsejéből: egy gránitgolyó, egy réz kampószerű eszköz és egy cédrusfa darab. Ezen tárgyakat először a 19. században fedezte fel Waynman Dixon brit mérnök a Királynő kamrájában. A Dixon-relikviák néven ismertté vált leletek sorsa éppoly rejtélyes, mint maguk a tárgyak.

A felfedezés után a gránitgolyó és a kampó a British Museum gyűjteményébe került, míg a cédrusfa darabot Dixon barátja, James Grant orvos vitte magával Skóciába. Évtizedekig nyoma veszett, mígnem 2019-ben egy skót múzeumi dolgozó, Abeer Eladany, véletlenül egy szivaros dobozban találta meg a fadarabot. A radiokarbon vizsgálatok szerint a cédrusfa eredete 3341-3094 körüli időszakra tehető, vagyis több mint 500 évvel megelőzi a piramis építését.

Ezek a tárgyak sok találgatásra adtak okot a kutatók körében. Dixon úgy vélte, hogy a leletek az építők által hátrahagyott szerszámok voltak. Egy másik elmélet szerint rituális célokra használták őket, például a kampót a halott szájának megnyitására az örök élet elérése érdekében. Az is lehetséges, hogy a tárgyak az építkezés közben kerültek a piramisba, vagy később, szándékosan helyezték el őket ott a fáraók idején, hogy a múlt iránti tiszteletüket fejezzék ki​.

[[cikk2]]

A Gízai nagy piramis titkai még ma is élénk érdeklődést keltenek. A Dixon-relikviák újabb és újabb kérdéseket vetnek fel az egyiptomi történelemmel és a piramisok építésével kapcsolatban. Az idősebb korú cédrusfa darab megtalálása például arra utalhat, hogy a fát újrahasznosították, ami ritkaságszámba ment az ókori Egyiptomban. Bár a tárgyak valódi célja talán soha nem derül ki, ezek az apró leletek továbbra is megőrzik a múlt titokzatos légkörét, és újabb kutatásokra ösztönzik a tudósokat szerte a világon

A szóban forgó tárgyak, az úgynevezett Dixon-ereklyék:

forrás: LiveScience