promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Különös videó terjed a Balaton Soundról, aki látja, is alig hiszi, hogy ez megtörténhetett

Különös videó terjed a Balaton Soundról, aki látja, is alig hiszi, hogy ez megtörténhetett

Borítókép:  Xinhua/Attila Volgyi/Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Nem mindennapi videó került fel a közösségi médiába.

Sokak számára a Zamárdiban minden ében megrendezésre kerülő Balaton Sound az év egyik legfontosabb pillanata, ahol ott kell lenni, mivel egy évre szóló izgalmat szolgáltat, és itt töltődhet fel a legjobban az ember. A Balaton Soundhoz rengeteg apró kis hagyomány kapcsolódik már, ilyen például az, amikor félmeztelenül beveszik a közeli boltot.

A flashmobot már negyedik alkalommal rendezték meg, Pumped Gabo, a szervező pedig korábban azt is elmondta, hogy a titok a humorban rejlik, merthogy erre mindenki vevő.

A félmeztelen tescózás az elmúlt években nagyon trendi lett, igazi hagyománnyá nőtte ki magát a Balaton Sound-on, azon a fesztiválon, amely óriási népszerűségnek örvend. Aki pörgeti a TikTok-ot, szinte biztos, hogy elcsíp egy-egy érdekes felvételt vagy videót a fesztiválról. A vidám hangvételű és pörgős felvételek mellett azonban most akadt egy olyan, amelyre még az is felkapja a fejét, akit a fesztivál már annyira nem is érdekel.

Egy különleges fotót sikerült lőni, amelyen az látható, olyan mintha a színpad fölött egy különleges alak figyelni, hogy mi történik a mélyben. Természetesen ez csak egy illúzió, egy különleges jelenség, amikor arcot látunk egy tárgyban, pár pontban, vagy éppen a palacsinta belső karimáján. De van rá tudományos magyarázat.

Amúgy pareidoliának hívják.

A tudósok nagyon régóta rajta vannak, hogy megfejtsék, hogy mi állhat a jelenség hátterében. Nagyon sok írás, cikk és könyv is született már erről. Carl Sagan csillagász és planetológus szerint ez egyfajta túlélési technika, hiszen az emberi elme kifejezetten arra van trenírozva, hogy az arcfelismerés alapján különböztesse meg az embereket, illetve egyéb élőlényeket, így a vadakat is. Minimális adatokból is képesek vagyunk felismerni egy messzi homályból érkező illetőt, viszont ezen képességünket annyira tökélyre és biztonságosra fejlesztettük, hogy véletlenszerű képeket is arcokként azonosítunk.

Nagyon ősi, evolúciós ösztönről van tehát szó.

Sagan egy példát is hoz erre könyvében, mint mondja, azok a kisbabák, akik hamar felismerték szüleik arcát, és visszamosolyogtak, több szeretetet és törődést kaptak. A boldogulás és túlélés szempontjából pedig ez elengedhetetlen.

íme a kép/videó: