promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mexikói drogkartelleket segít a pénzügyi Mekka: fontos kereskedelmi központból szerzik a friss dollárt
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Amikor a pártállam és a drogkartell érdekei összefonódnak, abból csakis ördögi frigy lehet.

Kínában vasszigor vonatkozik a pénzügyi szektorra és a magánszemélyekre is, csak úgy nem lehet kivinni pénzt az országból. Hszi Csin-Ping ráadásul a mögöttünk álló évtized közepén a korrupcióval való leszámolás jegyében hatalmas szigorításokat vezetett be, amelynek az lett az eredménye, hogy egy hatalmas alvilági hálózat épült ki.

Kínában kialakultak úgynevezett földalatti bankok vagy alvilági bankok, amely egy hálózatba szerveződött. Ezek gyakorlatilag illegális hitelintézetek és tőzsdék egy nagyobb csoportja, amelyek a kínai pénzesebb emberek számára biztosítanak lehetőséget arra, hogy jelentősebb mennyiségű pénzhez szerezzenek és ezzel a kiskapuval akár ki tudják menekíteni a pénzüket az országból. Ha többet meg akarsz erről tudni, akkor az alábbi videót ajánljuk erre:

Ez a hálózat pedig nem meglepő módon számos illegális tevékenységben részt vesz, a kínai gazdaságot is bizonytalanságban tartja, mivel egyes becslések szerint már nagyobbra nőtt, mint a hagyományos bankrendszer. Az alvilági bankok pedig nem válogatnak az ügyfelek között, így nem probléma számukra, ha a legrettegettebb mexikói kartelltől kell pénzt elfogadni, mi több tisztára mosni azt.

Az Egyesült Államok szerint viszont pontosan ez történt, akik a kínai és mexikói hatóságokkal karöltve egy olyan hálózatról rántották le a leplet, amely több mint 50 millió dollárt mosott tisztára kínai illegális tőzsdéken keresztül. A hatóságok 24 ember ellen emeltek vádat ezzel kapcsolatban, valamint készpénzt, fegyvereket, metamfetamint, kokaint és ecstasy tablettákat is lefoglaltak tőlük.

Az amerikaiaknak különösen a begyében van a Sinaloa-kartell, amely jelen esetben együttműködött a kínai alvilággal, ugyanis azzal vádolják a gyilkos bűnbandát, hogy egy mesterséges járványt robbantottak ki azzal, hogy fentanillal árasztották el az amerikai piacot. Ez a drog is jelentős bevételt hozott a kartellnek, hiába hullanak tőle az amerikaiak, ezen pénzeket pedig valamilyen módszerrel tisztára kellett mosni.

Itt jöttek be a képbe a kínaiak, akik a drogbevételért cserébe piacképes dollárt tudtak adni, ezzel tiszta dollárhoz jutottak a gengszterek. Hagyományosnak nevezhető pénzmosási módszerek is előkerültek, például autómosón keresztül próbálták tisztává varázsolni a drogpénzt, ám a ritka együttműködés folytán lekapcsolták a bűnözők egy részét – ez azonban nem lesz elég, továbbra is rengetegen vannak, mint ahogyan ez a videó is mutatja:

Forrás: BBC

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás