promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy munkás véletlenül fizetése 300 szorosát kapta meg, ezt tette a hatalmas vagyonnal
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Chilében egy munkásnak a fizetése 300-szorosát utalták tévedésből, de hogy miért döntött így a pénz kapcsán, meglepett mindenkit.

2023 októberében egy chilei bányász, Juan Pablo Roa meglepő banki értesítést kapott: a munkáltatója, a Codelco bányavállalat 300 millió chilei pesót (kb. 330 ezer eurót) utalt a számlájára, ami a havi fizetése 300-szorosa volt.

Roa eleinte nem hitte el a szemét. "Gondoltam, hogy ez egy vicc, vagy valami hiba" - nyilatkozta a helyi sajtónak. Amikor meggyőződött róla, hogy a tranzakció valódi, Roa nem tudta, mit tegyen. Először arra gondolt, hogy megtartja a pénzt, de aztán belátta, hogy ez nem helyes.

"Nem az enyém ez a pénz" - mondta Roa. "Vissza kell adnom."

Roa felvette a kapcsolatot a Codelco-val, és tájékoztatta őket a hibáról. A bányavállalat hálás volt Roa becsületességéért, és gyorsan intézkedett a téves utalás visszavonásáról. A Codelco később közleményt adott ki, amelyben dicsérte Roa "példaértékű magatartását". A bányavállalat egy havi fizetésnek megfelelő jutalmat is adott Roa-nak a becsületességéért.

Roa története bejárta a chilei sajtót, és hamarosan nemzeti hőssé vált. Sokan dicsérték őt becsületességéért és felelősségteljes magatartásáért.

Roa maga szerényen nyilatkozott a történtekről. "Csak azt tettem, amit helyesnek tartottam" - mondta. Venegas elmondta, hogy a tévesen utalt összeg óriási kísértést jelentett, de tudta, hogy a helyes dolgot kell tennie. "Sokan azt mondták volna, hogy fogjam a pénzt és fussak, de én nem vagyok ilyen ember" - nyilatkozta a sajtónak.

A Codelco elismerte a hibát, és bocsánatot kért Venegastól. A bányász cég továbbra is foglalkoztatja, és a jövőben igyekszik jobban odafigyelni a bérszámfejtési processzusra.

Érdekességek:

  • Juan Pablo Roa egy háromgyermekes család apja.
  • Roa a Codelco bányavállalatnál 10 éve dolgozik.
  • A Codelco a világ legnagyobb rézbányászati vállalata.
  • A tévesen utalt összeg 300 millió chilei peso, ami kb. 127 millió forintnak felel meg.

Forrás: Yahoo

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás