promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Karinthy Frigyest felismerte egy kalauz a vonaton és megszólította: amit ezután mondott neki az a legcsodálatosabb dolog a magyar irodalomtörténelemben
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Különleges részlet került elő Karinthy Frigyes magánéletéből, felesége példaértékű asszony volt.

Karinthy Frigyes, a magyar irodalom egyik legismertebb alakja, nemcsak íróként, hanem magánemberként is érdekes életet élt. Házassága először Judik Etel színésznővel, majd Böhm Arankával, különösen emlékezetes.

Judik Etellel kötött házassága 1913-ban kezdődött, és habár boldog kapcsolat volt, sajnos Etel korai halála véget vetett ennek a szép időszaknak. Karinthy nagyon nehezen dolgozta fel felesége elvesztését, ami műveiben is visszatükröződött.

Később, 1920-ban Karinthy újra megházasodott. Böhm Aranka, egy erős és intelligens nő, pszichoanalitikus orvos volt. Kettejük kapcsolata szenvedélyes és viharos volt. Aranka szépsége és intelligenciája vonzotta Karinthyt, ugyanakkor a házasságuk tele volt konfliktusokkal is, amelyek gyakran inspirációt adtak Karinthynak műveihez.

Karinthy és Aranka kapcsolatát bonyolította mindkettőjük erős személyisége és Karinthy irodalmi életének kihívásai. Ennek ellenére kapcsolatuk mély és tartalmas volt, amit Karinthy több írásában is megörökített. Böhm Aranka gyakran szolgált ihletforrásként Karinthy műveihez, és számos humoros és szatirikus írásában megjelenik az erős női karakter, amelyet Aranka személyisége inspirált.

Az egyik legszebb, legérdekesebb történetet a házaspárról a Temesvári Napló című újság osztotta meg, 1927 február 12-én.

Karinthyval történt Békéscsabán az eset: alighogy megállt a vonat, a fülkébe egy vasúti tisztviselő lépett és megkérdezte Karinthyt:
- Ön Karinthy Frigyes?
- Igen.
- Akkor kérem, rögtön vegye nyakába a sálját. 
Karinthy nem tudta elképzelni, hogy mi történhetett, mire a vasúti tiszt felmutatott egy táviratot, melyben az alábbi szöveg állott, és amely mindent megmagyarázott:
640. számú utast kérem figyelmeztetni, hogy vegye fel a nyaksálját, mert meg van hűlve. Az illető Karinthy Frigyes. Karinthyné.

Az ő kapcsolatuk nemcsak Karinthy életének, hanem irodalmi munkásságának is meghatározó része volt. A házaspárnak egy fiuk született, Karinthy Gábor, aki szintén költő lett. A családi élet, bár tele volt nehézségekkel és konfliktusokkal, mégis kreatív és inspiráló környezetet biztosított Karinthy számára.

Karinthy Frigyes és Böhm Aranka házassága tehát egy olyan történet, amelyben a szenvedély és a konfliktusok egyaránt jelen voltak, de mindezek ellenére mély érzelmi és intellektuális kapcsolatot ápoltak egymással. Karinthy műveiben gyakran tükröződnek a házasságuk dinamikái, amelyek hozzájárultak irodalmi örökségéhez. Az ő történetük nemcsak egy író és felesége története, hanem két erős személyiség találkozása, akik együtt formálták egymás életét és munkásságát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás