promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Részegen, Hitler-beszédet hallgatva hangoltak az auschwitzi tanulmányútra a német diákok, komoly eljárást indítottak ellenük

Részegen, Hitler-beszédet hallgatva hangoltak az auschwitzi tanulmányútra a német diákok, komoly eljárást indítottak ellenük

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Utólag már annyira nem tűnik jó ötletnek.

A lengyelországi nácibotrány, amely egy német diákcsoport köré épül, komoly visszhangot keltett mind Lengyelországban, mind Németországban. Az esetet alkotmányellenes szervezetek jelképeinek illegális használata ügyében vizsgálják, és súlyos társadalmi kérdéseket vet fel mindkét országban.

Az esemény akkor kezdődött, amikor egy laatzeni iskola 17 éves diákjai május közepén Krakkóba látogattak osztálykirándulás keretében, hogy a zsidó történelemmel kapcsolatos ismereteiket bővítsék. A kirándulás egyik kiemelt állomása az auschwitzi koncentrációs tábor meglátogatása volt, ami különösen fontos eleme a holokauszt oktatásának.

Az incidens az auschwitzi látogatást megelőző este történt. A diákok, láthatóan ittas állapotban, Adolf Hitler beszédeiről készült videókat nézegettek az interneten, és egy nyolc másodperces videót készítettek, amelyen négy diák látható. A felvételt közzétették a Snapchat közösségi média oldalon. Az iskola vezetése csak a kiránduló osztály hazatérése után értesült az esetről, amely megdöbbentette és elborzasztotta az intézmény vezetőit.

A Hannoversche Allgemeine Zeitung beszámolója szerint az iskola igazgatója elmondta, hogy az esetet követően azonnal belső vizsgálatot indítottak. A diákokat felfüggesztették, és szüleiket is értesítették. Az igazgató hozzátette, hogy az iskola mindent megtesz annak érdekében, hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elő, és hangsúlyozta a történelmi tudatosság és a holokauszt oktatás fontosságát.

Az incidens komoly visszhangot váltott ki a lengyel és a német sajtóban is. A lengyel hatóságok azonnal reagáltak, és bejelentették, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben, különösen mivel az eset helyszíne Lengyelország, ahol a holokauszt történelem különösen érzékeny téma. A német sajtóban több cikk is megjelent, amelyek a fiatalok történelmi tudatosságának hiányát és az oktatás fontosságát hangsúlyozták.

forrás: Hannoversche Allgemeine Zeitung