promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ennyi holttestet találtak a hónapban a Mount Everesten: több mint 20 millió forint lehozni egy tetemet a hegyről
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lehetetlen feladatnak tűnik a hegy megtisztítása, mindent bevet a hadsereg.​

A Mount Everest, a világ legmagasabb hegycsúcsa, sajnálatos módon az évek során a világ legmagasabb szemétlerakójává vált a hegymászók által hátrahagyott hulladékok miatt. Ez a probléma jelentős környezeti és biztonsági aggályokat vet fel, ezért különböző takarítási kezdeményezések indultak el. 2024-ben a nepáli hadsereg, Sherpák és egyéb segítő személyzet támogatásával nagyszabású takarítási kampányba kezdett.

Az idei takarítási művelet április 11-én kezdődött és 55 napig tartott, mely során körülbelül 11 000 kilogramm hulladékot távolítottak el az Everestről és a közeli hegyekről, beleértve a Lhotse és a Nuptse hegyeket is. A begyűjtött hulladék között emberi holttestek és csontmaradványok is voltak, ami rávilágít a hegymászás veszélyeire. Ez a takarítás egy 2019-ben indult éves kezdeményezés része, melynek célja a hegymászók növekvő száma által okozott környezeti hatások enyhítése.

A kampány sikerét katonai személyzet és Sherpák közös erőfeszítése biztosítja, akik kemény körülmények között gyűjtik össze a szemetet és hozzák le a hegyről az elhunyt mászók holttestét. Az idei évben a hatóságok különös figyelmet fordítottak az öt, 2023-as mászószezonban elhunyt személy maradványainak megtalálására, mely az egyik leghalálosabb szezon volt 12 halálesettel.

A hegymászók számának növekedése súlyosbította a hulladékproblémát, túlzsúfoltsághoz és a szemét, illetve emberi ürülék felhalmozódásához vezetett. Válaszul a nepáli hatóságok új szabályozásokat vezettek be, melyek előírják a hegymászók számára, hogy elektronikus nyomkövető eszközöket viseljenek és saját hulladékukat hozzák le a hegyről, beleértve a kijelölt ürülékgyűjtő zsákok használatát is.

Ezek az erőfeszítések elengedhetetlenek a Mount Everest természeti szépségének és biztonságának megőrzéséhez, biztosítva, hogy a hegy a jövőbeli hegymászók számára is fenntartható célpont maradjon. Az éves takarítási kampányok nemcsak a közvetlen környezeti problémákat kezelik, hanem felhívják a figyelmet a felelős hegymászó gyakorlatok fontosságára is.

forrás: TWN

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás