promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Minden eddiginél károsabb édesítőszer jelent meg a piacon: ha van a konyhádban azonnal szabadulj meg tőle

Minden eddiginél károsabb édesítőszer jelent meg a piacon: ha van a konyhádban azonnal szabadulj meg tőle

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Senkinek sem szabadna fogyasztania.

A Neotame, egy viszonylag új édesítőszer, számos egészségügyi kérdést vet fel, különösen a bélrendszerre gyakorolt hatásai miatt. Ez az édesítőszer az aszpartám továbbfejlesztett változata, amit az élelmiszeripar előszeretettel használ kalóriamentes édesítőszerként. Azonban az utóbbi időben végzett kutatások rávilágítottak, hogy a Neotame jelentős károkat okozhat a bélmikrobiótában, ami súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

A Neotame egy szupererős édesítőszer, amelyet 2002-ben engedélyezett az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA). Az aszpartámhoz hasonlóan ez is egy dipeptid alapú édesítőszer, de kémiai szerkezetének köszönhetően sokkal édesebb, így kisebb mennyiség is elegendő a kívánt édesség eléréséhez. A Neotame ellenáll a hőnek, ezért széles körben használják sütéshez és főzéshez.

A legnagyobb aggodalmat a Neotame esetében a bélmikrobiótára gyakorolt negatív hatások jelentik. A bélmikrobióta az emésztőrendszerünkben élő baktériumok és más mikroorganizmusok összessége, amely alapvető szerepet játszik az emésztésben, az immunrendszer működésében és az anyagcserében. Az Anglia Ruskin Egyetem és a Jahangirnagar Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a Neotame fogyasztása megváltoztathatja a bélmikrobióta összetételét, ami komoly emésztési problémákat okozhat.

A kutatók különböző kísérleteket végeztek, amelyek során megfigyelték, hogy a Neotame jelenléte a bélben ártalmatlan baktériumokat veszélyes kórokozókká alakíthat át. Ezek a kórokozók gyulladást okozhatnak a bélrendszerben, ami hosszú távon krónikus betegségekhez, például irritábilis bél szindrómához (IBS), Crohn-betegséghez és colitis ulcerosához vezethet.

Az egészségügyi szakértők egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy kerüljük a mesterséges édesítőszereket, beleértve a Neotame-t is, és inkább természetes alternatívákat használjunk. A természetes édesítőszerek, mint a stevia, a méz vagy az agavé szirup, sokkal biztonságosabbak, mivel nem befolyásolják negatívan a bélflórát.

A Neotame, bár ígéretes alternatíva lehet a cukorra, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában, különösen a bélrendszerre gyakorolt hatása miatt. A kutatások szerint a Neotame megváltoztathatja a bélmikrobióta összetételét, ami súlyos emésztési problémákhoz és krónikus betegségekhez vezethet. Az egészséges táplálkozás és életmód érdekében érdemes kerülni a mesterséges édesítőszereket, és természetes alternatívákat választani. Az ilyen tudatos döntések hozzájárulhatnak a bélrendszer egészségének megőrzéséhez és az általános jólét fenntartásához.

forrás: Femcafé