promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási segítséget kaphat Vlagyimir Putyin, egy NATO-ország lépne be a szövetségi rendszerébe
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez teljesen példátlan lenne. 

Törökország érdeklődése a BRICS-hez való csatlakozás iránt az utóbbi időben jelentős figyelmet kapott, mind a nemzetközi közösségben, mind a belpolitikai színtéren. A BRICS, amely Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalja magában, egy olyan gazdasági blokk, amely az elmúlt években egyre nagyobb globális befolyásra tett szert. A blokk kibővítésére irányuló törekvések középpontjában több ország, köztük Törökország is áll.

A török külügyminiszter, Hakan Fidan nemrég Pekingben tett látogatása során kifejezte Törökország szándékát a BRICS-hez való csatlakozásra. Fidan szerint a BRICS kiváló alternatívát kínálhat az Európai Unióval való gazdasági kapcsolatok kiegészítésére, különösen annak fényében, hogy Törökország EU-csatlakozási folyamata évek óta stagnál. Fidan hangsúlyozta, hogy Törökország a gazdasági előnyök maximalizálása érdekében minden lehetséges platformon való részvételt fontolóra vesz, beleértve a BRICS-et is​.

A BRICS bővítési tervei, amelyeket tavaly augusztusban jelentettek be, további országok meghívásával járnak, mint például Szaúd-Arábia, Egyiptom, Irán és az Egyesült Arab Emírségek.. Törökország esetleges csatlakozása a BRICS-hez különösen érdekes, mivel ez lenne az első NATO-tagállam, amely része lenne a blokknak. Vlagyimir Putyin üdvözölte Törökország érdeklődését, bár figyelmeztetett, hogy nem minden jelentkezőt fognak feltétlenül elfogadni.

Recep Tayyip Erdogan török elnök már korábban is jelezte érdeklődését a BRICS iránt, de a hivatalos tárgyalások csak nemrégiben kezdődtek meg. A török külügyminisztérium most vizsgálja a tagságból származó potenciális előnyöket és költségeket. Egyes elemzők szerint Törökország BRICS-tagsága nem jelentene teljes elfordulást a Nyugattól, hanem inkább egy kiegészítő stratégia lenne az ország gazdasági nehézségeinek enyhítésére és nemzetközi pozíciójának erősítésére.

Ugyanakkor vannak kételyek is a tagság valódi hasznosságát illetően. Törökország kereskedelmi kapcsolatai a BRICS országokkal, Kínát kivéve, viszonylag korlátozottak, és az ország továbbra is jelentős mértékben függ az Európai Unióval folytatott kereskedelemtől​.Emellett a BRICS politikai befolyása még mindig korlátozott, és a blokk jövőbeli jelentősége nagyban függ attól, hogy milyen mértékben sikerül növelnie nemzetközi politikai súlyát​.

Összességében Törökország érdeklődése a BRICS-hez való csatlakozás iránt tükrözi az ország törekvését arra, hogy új gazdasági és politikai szövetségeket alakítson ki, miközben továbbra is fenntartja kapcsolatait a Nyugattal. Az elkövetkező hónapokban kiderül, hogy milyen konkrét lépésekre kerül sor ezen a téren, és hogy Törökország végül valóban tagja lesz-e a BRICS-nek.

forrás: MIddleEastEye

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás