promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült végre, mi áll az műanyagpalackok kupakjainak megváltozása mögött
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan értetlenül álltak a jelenség előtt.

Az elmúlt hónapokban egy kis, de meglehetősen észrevehető változás jelent meg Európa műanyag palackjain. Már nem olyan könnyű eldobni a kupakot: mostantól a palackhoz van rögzítve, és ez mind egy új szabály része, amely hamarosan életbe lép az Európai Unióban (EU).

Az új EU irányelv szerint a vállalatok csak akkor árulhatnak egyszer használatos műanyag termékeket kupakkal és fedéllel – mint például egy italos palack –, ha a kupakok és fedelek a termék használatának ideje alatt a tartályhoz rögzítve maradnak.

Ez a terv része a műanyag hulladék csökkentésére irányuló erőfeszítéseknek, mivel az EU szerint „az italos tartályokhoz használt műanyag kupakok és fedelek az egyszer használatos műanyag tárgyak közé tartoznak, amelyeket a leggyakrabban találnak a strandokon az Unióban”.

Ez valószínűleg nem lep meg senkit, aki valaha is ivott már műanyag palackból – mindannyian elveszítettük már a kupakot valamikor, és azok nem tűnnek el a semmibe. Azáltal, hogy a kupakot a palackhoz rögzítik, azt remélik, hogy mindkettő újrahasznosításra kerül, ahelyett, hogy szennyezné a környezetet.

A szabályt először 2018-ban jelentették be, és nem tűnt úgy, hogy túl jól fogadták a palackozott italok óriásai, mint a Coca-Cola és a Nestlé. Ennek ellenére az EU kitartott, és az irányelvet, amely a változást körvonalazta, 2019 júniusában tették közzé, gyakorlatilag kőbe vésve azt.

Az EU tagállamai várhatóan 2024. július 3-tól betartják az új előírásokat, bár sokan már az elmúlt hónapokban észrevették a hozzárögzített kupakos palackokat a boltokban, mind az EU-ban, mind azon kívül.

Ha az utóbbiak közé tartozik, ne aggódjon, nem maradt le egy újabb népszavazásról – ennek oka, hogy sok műanyag palackban lévő ital tömeggyártású. Nagy nehézséget (azaz költséget) jelentene a vállalatoknak, ha különböző kupaktervezéseket kellene használniuk a különböző piacok számára.

Az új kupakok megjelenése vegyes fogadtatásra talált a fogyasztók körében: dicséret, zavartság és csalódottság is kísérte. Néhányan panaszkodtak, hogy nehéz visszacsavarni őket, vagy hogy ivás közben útban vannak.

Az Európai Bizottság 2019-ben fogadta el a műanyagokkal kapcsolatos irányelvet, amely az egyszer használatos műanyagok okozta szennyezés csökkentését célozza. Az irányelv kimondja, hogy az italos palackok kupakjainak és fedőinek a tartályhoz kell kapcsolódniuk, hogy biztosítsák azok újrahasznosítását és minimalizálják a környezeti hatásokat. Az irányelv szerves része az EU körforgásos gazdaságra vonatkozó stratégiájának, amelynek célja a fenntarthatóbb gazdasági növekedés előmozdítása.

Összességében az új szabályok célja, hogy hosszú távon csökkentsék a műanyag hulladék mennyiségét és elősegítsék az újrahasznosítást, bár a kezdeti átállás nehézségekkel járhat mind a gyártók, mind a fogyasztók számára.

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás