promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2025-ben új érmecímleteket ad ki a Magyar Nemzeti Bank, mutatjuk az új forintok részleteit
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több magyar város is felkerül az érmékre. 

A Magyar Nemzeti Bank új emlékérmékkel gazdagítja a forint érmegyűjteményt 2025-ben. A következő évben összesen tizennégy tematikában, 24 emlékérme készül, köztük egy arany, nyolc ezüst és öt különböző színesfém érme. A program célja, hogy szélesebb közönség számára is elérhetővé tegye az értékközvetítő szerepet betöltő emlékérméket, így a nemesfém változatok mellett olcsóbb, színesfém kiadások is készülnek majd.

A Magyar Nemzeti Bank az idei nyilvános konzultáció során beérkezett észrevételek és ajánlások alapján alakította ki és hozta nyilvánosságra a 2025-ös emlékérme-kibocsátási programját. A jövő évre tervezett érmék között nyolc korábban megkezdett, népszerű sorozat is folytatódik, többek között az "Országépítő királyok az Árpád-dinasztiából" sorozat, amely I. Szent László tiszteletére arany, ezüst és színesfém érmékkel bővül. Ezek közül az egy unciás színarany érme lesz a jövő évi kibocsátások legértékesebb darabja.

Két ezüst emlékérme-sorozat is folytatódik: a hazai vármegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató sorozat Békés vármegyével és Békéscsabával gazdagodik, míg a téglalap alakú érméket felvonultató Nemzeti Parkok sorozat az Aggteleki Nemzeti Park jellegzetességeit mutatja be.

A színesfém emlékérmék között is számos új darab várható. A több évtizedes múltra visszatekintő magyar mérnököket és feltalálókat bemutató sorozat Telkes Mária, a napenergia kutatásának úttörője előtt tiszteleg egy négyszögletű színesfém érmével. Emellett a Vöröskereszt egykori székháza is megjelenik egy új színesfém emlékérmén.

Folytatódnak továbbá a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, a magyar népmesék rajzfilmsorozat egy-egy epizódját, valamint a nemzeti emlékhelyeket bemutató színesfém sorozatok is. 2025-ben a kuvasz, "A szorgalmas és a rest leány" című mese, valamint a Budai Várnegyed jelenik meg emlékérmeken.

Ez az emlékérme-program nemcsak a numizmatika iránt érdeklődők számára izgalmas, hanem szélesebb körben is hozzájárulhat a magyar kulturális és történelmi értékek megőrzéséhez és terjesztéséhez. Az új érmesorozatok révén lehetőség nyílik arra, hogy a hazai és nemzetközi közönség is megismerje Magyarország gazdag kulturális örökségét.

forrás: dívány

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás