promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Észak-Korea nagyon furcsa támadást indított Dél-Korea ellen, elfajulhat a hadviselés?

Észak-Korea nagyon furcsa támadást indított Dél-Korea ellen, elfajulhat a hadviselés?

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Kim Dzsong Un csodafegyverének hatékonysága még kérdéses. 

Észak-Korea újabb hullám szeméttel megtöltött léggömböket indított Dél-Korea felé, alig néhány nappal egy hasonló akció után. Bár úgy tűnhet, hogy Észak-Korea egyszerűen csak bosszantani akarja déli szomszédját, ennek a léggömbhadjáratnak mély történelmi gyökerei vannak Koreában.

Az elmúlt hétvégén körülbelül 600 léggömböt találtak Dél-Korea különböző részein, amelyeket Észak-Koreából indítottak – jelentette az Associated Press. Ezekben a léggömbökben nem találtak veszélyes anyagokat, csak cigarettacsikkeket, ruhadarabokat, hulladékpapírt, műanyagot és egyéb mindennapi szemetet.

A hírek kevesebb, mint egy héttel azután érkeztek, hogy kedden éjszaka 260 léggömböt küldtek Észak-Koreából Dél-Koreába, amelyek trágyával és egyéb hulladékkal voltak megtöltve.

Észak-Korea megerősítette, hogy ők állnak a léggömbök indítása mögött, és azt állítják, hogy ez válasz Dél-Korea hosszú ideje tartó kampányára, amely során léggömbökkel küldenek át az északi határra Phenjan-ellenes propagandát.

„Hulladékpapír és mocsok halmai fognak hamarosan szétszóródni a határ menti területeken és Dél-Korea belső részein. Közvetlenül tapasztalhatják majd, mennyi erőfeszítés szükséges ezek eltávolításához.”

- mondta Kim Kang Il, Észak-Korea védelmi miniszterhelyettese szombaton egy nyilatkozatban, a New York Times szerint.

Észak-Korea kijelentette, hogy mostantól leállítja a szeméttel töltött léggömbök küldését Dél-Koreába, de kijelentette, hogy újraindítja az akciót, ha Dél-Korea ismét propagandát küld.

A léggömbpropaganda kampányokat már a koreai háború (1950-1953) óta használják, amely polgárháborúból hidegháborús proxy háborúvá vált, és megosztotta a nemzetet. Évtizedeken keresztül a dél-koreaiak anyagokat küldtek át az északiaknak a külvilágról és az észak-koreai diktatórikus rezsim valóságáról, valamint Bibliákat, dollárbankjegyeket és USB meghajtókat dél-koreai TV-műsorokkal.

Eközben Észak-Korea dél-ellenes anyagokkal válaszolt, például olyan rajzfilmekkel, amelyek a dél-koreai vezetőket amerikaiakkal barátkozva ábrázolták.

2020-ban a dél-koreai kormány betiltotta az anti-Pjongjang propaganda szórólapok küldését Észak-Koreába, az inter-koreai kapcsolatok javításának érdekében tett szélesebb körű erőfeszítések részeként. Azonban az elmúlt években néhány szöuli bíróság visszautasította ezt a törvényt, arra hivatkozva, hogy sérti a szólásszabadságot.

Az elmúlt években az inter-koreai kapcsolatok talán a legrosszabbak voltak a koreai háború óta, és az Észak-Koreából érkező legutóbbi léggömbhullám nem javít a helyzeten. A legutóbbi léggömbküldeményekre válaszul a dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács teljesen felfüggesztette a 2018-as inter-koreai csökkentési paktumot, „amíg a két Korea közötti kölcsönös bizalom helyre nem áll.”