promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Két férfi meg akarta ölni Zelenszkijt, elfogták őket, az elnök pedig választás nélkül is marad Ukrajna elnöke

Két férfi meg akarta ölni Zelenszkijt, elfogták őket, az elnök pedig választás nélkül is marad Ukrajna elnöke

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Érdekesen védik a demokráciát Ukrajnában.

A Reuters beszámolója szerint az ukrán állambiztonsági szolgálat elfogott két személyt, akik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megölésére készültek. Az ukrán hatóságok állítása szerint a két férfi merénylete egyfajta ajándék lett volna Vlagyimir Putyinnak, akit nemrég iktattak be ismételten elnöki tisztségébe. A két gyanúsított ezredesi rangban szolgált a testőrségben, és információkat szivárogtattak az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak, az FSZB-nek.

Az ukrán szolgálat szerint a terv az volt, hogy találnak egy elnöki gárdában szolgáló személyt, aki közvetlenül Zelenszkij mellett dolgozik. Ezen személy segítségével tervezték túszul ejteni, majd meggyilkolni az elnököt. Vaszil Maljuk, az ukrán titkosszolgálat egyik tisztje szerint az oroszok terve kudarcot vallott.

A Kreml nem kommentálta az őrizetbe vételeket, és ugyancsak nem reagált arra az esetre, amikor a lengyel szolgálatok múlt hónapban lepleztek le egy férfit, aki szintén Zelenszkij meggyilkolására készült. Az ukrán elnök nemrégiben nyilatkozott arról, hogy már körülbelül öt orosz orgyilkossági kísérletet hiúsított meg az ukrán titkosszolgálat. Emellett az elnök említette, hogy magának a szolgálatnak a vezetői ellen is lelepleztek már merényletkísérleteket.

Időközben az ukrán parlament elnöke bejelentette, hogy Volodimir Zelenszkij továbbra is Ukrajna államfője marad a hadiállapot végéig. Az elnök szavai válaszként hangzottak el Vlagyimir Putyin üzbegisztáni látogatása során tett kijelentésére, miszerint Zelenszkij mandátuma már lejárt, és az ukrán házelnöknek kellene vezetnie az országot.

Ruszlan Sztefancsuk ezzel kapcsolatban elmondta, hogy "nagyon jó, hogy Oroszországban elkezdték olvasni Ukrajna alkotmányát." Hangsúlyozta, hogy az érdeklődőknek nem szelektíven kellene tanulmányozniuk az alkotmány szövegét, hanem figyelmet kellene fordítaniuk a 108. cikk 1. pontjára. Ez a pont kimondja, hogy Ukrajna elnöke addig tölti be hivatalát, amíg az újonnan megválasztott elnök hivatalba nem lép. Sztefancsuk hozzátette, hogy ezt a folyamatot demokratikus társadalmakban folytonosságnak nevezik.

A parlament elnöke kiemelte, hogy Ukrajnában a demokratikus értelemben vett folytonosság érvényesül, szemben Oroszországgal, ahol Putyin "életre szóló" államfőként irányít. Sztefancsuk egyértelművé tette, hogy Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke marad a hadiállapot végéig, összhangban Ukrajna alkotmányával és törvényeivel.

forrás: Telex