promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kis magyar falu került be a Guiness-rekordok könyvébe, a helyiek teljesítménye az egész világot lenyűgözte

Kis magyar falu került be a Guiness-rekordok könyvébe, a helyiek teljesítménye az egész világot lenyűgözte

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Nagyon magyaros dologgal hívtuk fel magunkra a figyelmet, az egész világon megismerték az egyik legnépszerűbb ételünket.

Sajóvámos nagy lendülettel kezdte a februárt: szombaton sikeresen megdöntötték a leghosszabb egybefüggő kolbász Guinness-rekordját. Február 3-án rendezték meg a X. Vámos-Toros Nap fesztivált, ahol ambiciózus célokat tűztek ki maguk elé: új Guinness-rekordot akartak felállítani a kolbász hosszában.

Ezt Váradi Lajos, Sajóvámos polgármestere előre be is jelentette. Az előző rekordot Győrvár tartotta egy 3490 méter hosszú kolbásszal, amit 2020. február 8-án a VII. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztiválon készítettek. Sajóvámos számára nem újdonság a rekordkísérlet, hiszen korábban, 2020. február 1-jén már sikerült megdönteniük a rekordot egy 2732 méteres kolbásszal, bár ezt a hírnevet csak egy hétig élvezhették.

A leghosszabb kolbász Guinness-rekordjának megdöntésére irányuló kísérlet kapcsán Szólya Zsuzsanna, a rendezvény főszervezője így nyilatkozott: "A szervezőkkel úgy határoztunk, hogy megpróbálunk új világrekordot felállítani. Az elmúlt napok és órák az előkészületekkel teltek, és hamarosan kiderül, sikerül-e visszahódítani a ‘leghosszabb kolbászt töltők’ hazai és világcímét."

A kemény munka péntek reggel 7-től egészen péntek éjfél után 4 percig tartott, és eredményeként egy 3972 méter hosszú kolbász született. Ezzel a település nemcsak a korábbi rekordot, hanem a saját korábbi eredményüket is túlszárnyalta. A csapatot Farkas Gyula vezette, és összesen 14 ember dolgozott az óriási húskészítmény elkészítésén. A rekordkolbász 3 tonna minőségi, fűszeres alapanyagból készült.

A X. Vámos-Toros Nap fesztivál nemcsak a rekordkísérletről szólt: számos más program is várta az érdeklődőket. A boon.hu beszámolója szerint a fesztiválon fellépett a helyi Csemete Néptánccsoport, a miskolci Avas Táncegyüttes, az Agyagbanda, Sógorok, és az Ámokfutók. Az esti program sztárfellépője Haubert Zsolt X Bonanza-Banzai volt. A nap folyamán malac- és csülöksütés, valamint tepertővásár színesítette a kínálatot, és az édesszájúak sem maradtak ki a jóból.

Szólya Zsuzsanna így összegzett:

"A pálinka- és pogácsasütő versenyek mellett disznótoros ételek is megmérettettek. A vendégek megkóstolhatták a disznótorok elengedhetetlen desszertjét, a hagyományos szilvalekváros hájas süteményt."

forrás: boon.hu