promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
7 elképesztő tény, amit biztos nem tudtál a tested működéséről
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Testünk egy csodálatosan működő rendszer. Összegyűjtöttünk hét olyan tényt, amit valószínű eddig te sem tudtál.

Az emberi test egy csodálatosan működő, összetett rendszer, amiről már nagyon sok mindent tudunk. Hála a tudománynak, sokszor úgy érezzük, hogy már semmi nem tud meglepni minket a testünkkel kapcsolatban. Ez azonban nincs így, a test tele van titkokkal és érdekességekkel. Összegyűjtöttünk húsz érdekes, kevesek által ismert tényt testünk működéséről. 

Ezekről a  tényekről hallottál már?

Nyelvünk lenyomata éppen olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk. Mindenkinél más, egyéni barázdák és mélyedések tarkíthatják. Hogy mégsem ezt használják azonosításhoz, annak az az oka, hogy nyelvlenyomatot számos felületen nem lehet hagyni.

A hajszálaink olyan erősek, hogy akár egy alma súlyát is elbírják anélkül, hogy elszakadnának.

A férfiak a szagokat kevésbé érzik, mint a nők. Egy férfi átlagosan 50 ezer egyedi szagot képes megjegyezni és felismerni, a nők egy kicsivel többet. Ezzel mindkét nem messze elmarad a kutyák mögött.

Minden ember testében 100 ezer kilométernyi ér van. Ez a hosszúság elég lenne ahhoz, hogy a Földet két és félszer körbetekerjük vele.


Egy férfi heréi tízmillió új spermiumot termelnek minden egyes nap. Vagyis fél év alatt egyetlen férfi újra be tudná népesíteni az egész Földet, ha csak a spermái számát vesszük figyelembe.​

Az emberi testben csak a fogaink nem képesek arra, hogy egy bizonyos határig meggyógyítsák önmagukat.

A közhiedelemmel ellentétben nem a hónaljunkban, hanem a talpunkon helyezkedik el a legtöbb izzadságmirigy.

Minél több időt töltünk a saját testünkben, annál inkább megismerjük annak működését, azonban a fentebb olvasható érdekes tények is jól bizonyítják, hogy mindig akadnak olyan dolgok, amelyek új, meglepő tényként szolgálnak testünk apróbb részleteivel kapcsolatban. A könyvmolyoknak és a tudománykedvelőknek remek választás lehet "Az emberi test elképesztő működése" című olvasmány, amelyet Lisa Swerling és Ralph Lazar vicces és látványos illusztrációi tesznek még színesebbé az olvasók számára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás