promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szijjártó Péter brutálisan kiosztotta az EU-t és a NATO-t, vérlázító képmutatás amit szerinte művelnek
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ritkán hallani ilyen kemény szavakat a külügyminisztertől. 

Azokon a területeken, amelyeket nem érintenek a szankciók, Magyarország továbbra is együttműködik Oroszországgal, és ezt a kapcsolatot fejleszteni is kívánja, mivel ez a nemzetünk érdeke – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Chatham House brit elemzőintézetben tartott beszédében.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy az Európai Unió és a NATO tagállamai sokszor képmutatóan viselkednek Oroszországgal kapcsolatban. Három példával illusztrálta ezt az állítást.

2014-ben Magyarország szerződést írt alá a Roszatommal egy új atomerőmű építésére, amelynek földmunkái már javában zajlanak. A külügyminiszter elmondta, ha a helyszínre látogatnánk, amerikai, német és francia alvállalkozókat is látnánk, akik az oroszok által finanszírozott projekten dolgoznak. Szijjártó szerint ez jól mutatja, hogy a nyugati országok, amelyek elítélik Magyarország orosz kapcsolatait, maguk is részt vesznek ilyen együttműködésekben.

A külügyminiszter felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországra állandó nyomás nehezedik, hogy ne dolgozzon az oroszokkal atomenergetikai területen, és ne tőlük vásárolja a nukleáris üzemanyagot. Ennek ellenére, tavaly az Egyesült Államok első számú uránbeszállítója éppen Oroszország volt, amely több mint 1 milliárd dollár értékben szállított uránt Amerikába. Ez ismételten rávilágít a nyugati képmutatásra – emelte ki Szijjártó.

A harmadik példája a nyugati képmutatásnak a kőolajpiac. Nyugat-Európa büszkén hirdeti, hogy megszabadult az orosz kőolajtól. Ugyanakkor az orosz kőolaj aránya az indiai importban a háború előtt 1% alatt volt, mostanra viszont közel 40%-ra emelkedett. Európa korábban nem vásárolt indiai kőolajat, most azonban az első számú vásárlója lett az „indiai” kőolajnak, amely valójában orosz eredetű. Ez azt jelenti, hogy azok az európai országok, amelyek nyilvánosan elítélik az orosz kőolajat, valójában továbbra is vásárolják azt Indián keresztül.

Szijjártó Péter beszéde során hangsúlyozta, hogy könnyű Magyarországot és vezetőit árulónak és a Kreml propagandistáinak nevezni, de a valóságban azok az országok, amelyek a leghangosabban vádolják Magyarországot, gyakran maguk is jelentős üzleteket bonyolítanak le Oroszországgal.

Szóval amikor az oroszokkal való együttműködésről van szó, nagyon egyszerű azt mondani, hogy Szijjártó Lavrov barátja, Orbán Putyinnal találkozgat, ti magyarok árulók vagytok, a Kreml propagandistái. Ezt nagyon könnyű mondani. De mikor a színfalak mögé néznek, azt látják, hogy akik minket vádolnak, még nálunk is nagyobb üzleteket bonyolítanak le Oroszországgal."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás