promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több Mészáros Lőrincnyi vagyon rejtőzhet a Balaton iszapjában, tele van arannyal a magyar tenger
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sok száz éve tudott, de miért nem termelik ki?

Régóta kering a pletyka, miszerint a Balaton mélyén, az iszapos fenéken egy hatalmas kincs rejtőzik. Ennek az eldugott aranykészletnek az értéke akár az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja. Azonban a kincs felszínre hozatala nem csupán technikai kihívásokkal járna, hanem gyakorlatilag a teljes tó eltüntetését követelné meg. Emiatt a Balaton aranya valószínűleg örökre a víz alatt marad, hiszen a kinyerése több veszteséggel járna, mint nyereséggel.

Az aranymosás hagyománya a Balaton környékén egészen az 1700-as évekig vezethető vissza. Egy 1798-ban íródott levélben a tihanyi apát hívta fel a figyelmet a tó iszapjában rejtőző aranyra. Az apát írásos forrásokra és saját tapasztalataira alapozva állította, hogy a Balaton iszapjában valóban találhatók aranyszemcsék és drágakövek.

Hollósvári Imre bányamérnök komolyan vette az apát jelentéseit, és 1907-ben részletes vizsgálatokat végzett a Balaton környékén. A mosókkal együtt 61 különböző helyről vettek mintákat, és az eredmények lenyűgözőek voltak: 100 kg homokban átlagosan két szem sáraranyat találtak. Ahhoz azonban, hogy 1 gramm aranyat nyerjenek, 1000 szem sáraranyra lenne szükség. Ez azt jelenti, hogy mindössze 1 gramm aranyhoz 5 vasúti vagonnyi, azaz 50 tonnányi iszapot kellene átvizsgálni.

De vajon mennyi arany rejlik a Balatonban? Hollósvári Imre számításai szerint a Balaton mélyén akár 120 tonna arany is lehet. Az itt található arany összértéke mai árfolyamon körülbelül 1800 milliárd forintot tenne ki, hiszen az arany tisztasága 23 karátos, kilogrammonként körülbelül 15 millió forintot ér. Ez alapján a Balaton mélyén rejtőző kincs valóban elképesztő értéket képviselne.

Azonban a valóság gyakran bonyolultabb, mint amit a számok mutatnak. A Balaton mélyéről történő aranykinyerés szinte lehetetlen vállalkozás lenne. A több milliárd tonnányi homok átvizsgálása és az anyag tárolása hatalmas költségeket és logisztikai nehézségeket jelentene. Emellett a tó egy sivataggá változna, mivel a kiásott homok térfogata megnőne, és a visszahányt homok több helyet foglalna el, mint eredetileg.

Bár az arany mennyisége elsőre kevésnek tűnhet, valójában egészen magas arányt jelent. Ez azonban továbbra sem teszi jövedelmezővé az arany kinyerését. A Balaton 600 négyzetkilométeres területén átlagosan 5 méter vastag iszapréteg található. Ez azt jelenti, hogy 6 milliárd tonna homokot kellene átvizsgálni, ami 600 millió vagonnyi homokot jelentene.

Történelmi kontextusban nézve a Balaton aranytartalma nem meglepő. A Dunántúl jégkorszaki kőrétegeiben szinte mindenhol található arany. Az áthaladó vízfolyások folyamatosan magukkal sodorták az aranyat, így az ország termelése a 13. és 16. század között Európa nemesfém kitermelésének 80 százalékát adta, ami évente 1 tonna aranyat és 10 tonna ezüstöt jelentett.

forrás: HelloMagyar

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás