promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az írónő eltűnése még mindig megoldatlan rejtély, hamar a saját horrorsztorijában találta magát Agatha Christie
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Agatha Christie rejtélyes eltűnése a mai napig kérdéseket vet fel.

Agatha Christie, a világtörténelem legismertebb krimiírója viszonylag hosszú ideig a saját krimijébe csöppent bele, hogy szándékos marketingfogás volt-e vagy sem az talán soha nem derül ki, mindenesetre megdöbbentő történet.

Miután összekülönböztek a párjával...

A krimi koronázatlan királynője 1926. december 3-án este kocsiba ült, és elhajtott stylesi otthonából, miután szóváltásba keveredett hűtlen férjével. A gépkocsit később üresen találták a Guildfordhoz közeli Newlands Cornernél, az írónőnek pedig sehol sem lelték nyomát. Az eset a következő két hét során hatalmas publicitást kapott Angliában, hiszen az eltűnés körülményei pont olyanok voltak, mintha az írónő egyik hátborzongató regénye elevenedett volna meg.

Az amatőr detektívek hamarosan a legkülönfélébb elméletekkel rukkoltak elő: egyesek szerint Agatha egy közeli forrásba ontotta ki saját életét, míg sokan mások férjére Archie Christie-re kezdtek el mutogatni. Ekkora az egyenruhásokra is hatalmas kormányzati nyomás nehezedett, hiszen azon dolgoztak, hogy így vagy úgy, de megtalálják a szerzőt.

Mivel a Scotland Yard teljesen tanácstalan volt, az ügy megoldásába a bűn szakavatott ismerőit, Christie híres kollégáit is bevonták -  írja az m.mult-kor Sherlock Holmes szülőatyja, Sir Arthur Conan Doyle az ügyet természetfelettinek titulálta, és egy médiumhoz fordult, míg Dorothy L. Sayers az eltűnés helyszínén vizsgálódott, amit később aztán egyik regényében fel is használt.

 

 A titokzatos eset részleteire azóta sem derült fény

Az írónőt csaknem 11 nappal az eltűnését követően, egy harrogate-i fürdő szállodájában felismerték, ahová férje szeretőjének vezetéknevén, Teresa Neele-ként jelentkezett be. A rögtön odasiető férjét nem ismerte fel, saját magáról sem tudta, kicsoda. Ezen fordulatot is többféleképp magyarázták: egyesek szerint Christie autóbalesetet szenvedett és ezért nem emlékezett semmire.

Mások pedig úgy vélték, az írónő az egészet tudatosan tervelte ki, és játszotta el. Ám az orvosok teljesen más korképet alkottak. Véleményük szerint, az írónő egy fugaállapotnak is nevezett pszichogén amnéziába esett, amelyet valamilyen trauma vagy komoly depresszió okozhatott. Eszerint a krimi koronázatlan királynője a 11 nap alatt olyan transzszerű állapotban volt, amikor nem tudott magáról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás