promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hétvégén jön az Agatha Christie Fesztivál
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Legyen szó regényről, színdarabról, filmről, valószínűleg nincs olyan ember, aki még ne találkozott volna Agatha Christie nevével, akit a krimi koronázatlan királynőjének tartanak. Az írónő szakértők szerint körülbelül 2 milliárd darabot adott el történeteiből.

A fesztivál az Agatha Christie magyar hangjai című kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik a MOMkult kupolatermében. A megnyitó keretében őexcellenciája, Iain Lindsay brit nagykövet, a fesztivál fővédnöke köszönti majd az egybegyűlteket.

Az érdeklődők találkozhatnak az Agatha Christie-filmek magyar szinkronhangjaival. A tervek szerint jelen lesz Bodrogi Gyula, Balázs Péter, Kassai Ilona, Kiss Virág, Szacsvay László, Szersén Gyula, Ujlaki Dénes, Szabó Sipos Barnabás és Kútvölgyi Erzsébet is. Ők egészen biztosan mesélnek majd arról, hogyan viszonyultak az írónő történeteihez, és számos kulisszatitokba is beavatják majd a rajongókat.

A Filmklubot a Barabás teremben tartják majd meg, ahol olyan klasszikusokat nézhetnek újra a látogatók, mint a Nemezis, A kristálytükör meghasadt, vagy a Gyilkosság az Orient expresszen.

Christie rengeteg művét írták át színdarabra, így egy ilyen sem maradhatnak ki a repertoárból. Az És már senki sem, avagy a Tíz kicsi néger című krimi színpadi adaptációját is bemutatják a Játékszín művészeinek előadásában szeptember 15-én este. Valóságos sztárparádét kapunk, mivel a főbb szerepekben Gálvölgyi János, Benedek Miklós, Sághy Tamás, Hajdu Steve, Lévay Viktória, Csonka András és Zsurzs Kati is látható.

Az írónő a második világháború alatt a londoni University College Hospital gyógyszertárában szerzett ismereteket a különböző kémiai vegyületekről, és ezt a tudását később regényeiben hasznosította. Takács Ferenc gyógynövényszakértő előadásain Agatha Christie kedvenc növényi mérgeinek, mérgező növényeinek titkaiba avatja be az érdeklődőket mindkét napon a Jókai teremben tartott előadásain.

A tradicionális angol gasztronómia sem hiányozhat a fesztiválról. Délután öt órai tea várja a látogatókat, akik porcelán teáscsészében fogyaszthatják el a felszolgált italt, hagyományos brit sütemények kíséretében Miss Marple szalonjában. Vasárnap este pedig egy „kriminális” kerti party zárja a rendezvényt.

(Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás