promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a ló jön vagy megy? Lehetetlen eldönteni a videó alapján, emberek ezrei vitatkoznak miatta
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az optikai illúziók egyszerre lehetnek szórakoztatók és bosszantók, ez is egy ilyen.

Az agyunk néha egészen meglepően dolgozza fel a vizuális jelenséget és olyan is előfordulhat, hogy ugyanazt két ember különbözőképpen látja. Az optikai csalódás olyan látványjelenség, amelyben a vizuális rendszerünk által felfogott kép nem mindig egyezik meg a valósággal. Ez azt jelenti, hogy amit látunk, az eltér attól, amit objektíven észlelnénk. 

A közösségi médiában rengeteg témával kapcsolatos videó látható, ezek közül az egyik egy lóról készült felvétel. Az állat a hóban bandukol, de kommentelők ezrein vitatkoznak azon, hogy melyik irányba halad. 

Kattints a videóra és döntsd el: 

Sokak meggyőződése szerint nem is kérdés, távolodik a ló. Akik ezen a véleményen vannak, ugyanolyan biztosak magukban, mint azok, akik szerint közeledik az állat.

A kommentelők között olyan is akadt, ki egyik pillanatban azt látta, hogy a fekete paripa közeledik, majd pislantott egyet és akkor már inkább távolodni látta. 

Valaki pedig azt írta: 

„Percekig néztem a videót, mert nem tudtam eldönteni, aztán szóltam a kollégáimnak, akik húsz percen keresztül, egyre hangosabban vitatkoztak a megoldáson. A végén inkább elmentünk ebédelni.” 

Azok, akik szerint távolodik a havas tájban a ló, azt mondják, a farka mozgását kell megfigyelni, egyértelműen látszik, hogy nem jön, hanem megy az állat. Ám ha lentebb görgetünk a válaszok között, ugyan ezzel az érvvel találkozhatunk azok esetében is, akik szerint közeledik a ló a felvételen.

A csíkos ruha rejtélye

Az egyik legismertebb optikai illúzió még a híradókba is bekerült 2015. februárjában. Egy ruháról készült a kép, amit az emberek egy része fehér és arany színűnek, míg a többiek (helyesen) kék, fekete csíkosnak látták. Közel egy év kellett ahhoz, hogy kiderüljön, miért látjuk másként a ruhát. 

Az egyszerűsített magyarázat az, hogy a tárgyaknak nincs színük. Azért látjuk a tárgyakat színesnek, mert a látható spektrum bizonyos tartományába eső fényt vernek vissza, amire a szemünk és az idegrendszerünk sajátos módon reagál: színeknek fordítja a különbségeket.

A szemünkbe jutó fényt két dolog befolyásolja: a tárgy felületéről visszaverődő fény jellemzői és a megvilágítás. Az agyunk ezt a kettőt szépen külön tudja választani, ezért is látjuk a megvilágítástól, napszakoktól függetlenül ugyanolyannak a tárgyakat.

Ez a feldolgozási folyamat azonban nem mindig egyértelmű, bőven akad benne lehetőség a többféle értelmezésre, különösen, ha nem látszik jól a háttér, ami előtt a tárgy áll. Ez a helyzet a ruhás anomáliával is.

Az optikai csalódások koronázatlan királya Zach King, a youtuber igazi nagymestere a megtévesztésnek:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás