promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a népszerű macskafajta él a legrövidebb ideig, a gazdig sem tudják, amikor megveszik
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legidősebb macska 38 évet élt, ennek töredéke az, amire egy közkedvelt macskafajta számíthat.

A macskák különleges lények, keveredik bennük a függetlenség és az önállóság, ugyanakkor kedvelik az ember társaságát, bújnak, dorombolnak és akár még féltékenyek is lehetnek. Az ember-macska barátság évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza, a különleges kapcsolat ma is sokak életét teszi szebbé. Azonban tény, hogy egy macska élete jóval rövidebb ideig tart, mint a gazdájáé. A biztonságos körülmények között, jól tartott, egészséges egyedek átlagosan 16-18 évig élnek, ám van egy macskafajta, amely csak 6-7 évig. 

A szőrtelen szfinx macskák átlagos várható élettartama mindössze 6 év és 9 hónap. Ezzel negatív rekordereknek számítanak a négylábú, házi dorombológépek között. A fajtára specializálódott szakemberek szerint a korai halálozás oka, hogy szervezetük kevésbé ellenálló a macskák közt gyakori betegségekkel szemben.

A szfinx, avagy kanadai szőrtelen macska egy természetes mutáció révén csak egy nagyon vékony, pehelyszerű szőrtakaróval rendelkezik. Sokan azért választják őket házi kedvencnek, mert allergiásak a macskaszőrre. Ám a szfinx sem teljesen hipoallergén, mert ugyanúgy termel bőrsejteket, melyek az arra érzékenyek számára tüneteket okozhatnak.

Közel nyolcezer macska adatait tanulmányozta egy brit orvoscsoport, melyben különböző fajták egyedeinek klinikai kórtörténetét hasonlították össze. Élettartam-táblázat készítettek, amellyel megjósolhatóvá vált a macskafajok várható élettartama.

Hasonló táblázatokat széles körben használnak a közegészségügyben, de csak  a közelmúltban kezdték el bevetni a kutya- és macskapopulációknál.

„A várható élettartam megértése segítheti a tulajdonosokat és az állatorvosokat is, amikor döntést hoznak a macska általános jólétének védelme érdekében és betegség esetén a kezelési lehetőségről” – tették hozzá a kutatók.

Azt találták, hogy az Egyesült Királyságban a macskák átlagos várható élettartama 11,7 év. A nőstény macskák pedig 1,3 évvel tovább élhetnek, mint a kandúrok.

A kutatók azt is megállapították, hogy a fajtatiszta macskák rövidebb életet élnek, mint az ellenőrizetlen szaporulatból származók házimacskák. Közülük is a szőrtelen szfinx él a legrövidebb ideig, erről a tulajdonosok sem tudtak eddig.

A legöregebb macska 28 éves

A Guinness Rekordok Könyvében egy amerikai, Creme Puff nevű macska minden idők abszolút egyeduralkodója ebben a tekintetben, 38 évet és három napot élt.

A ma is élő macskák közül a legöregebb nemrég töltötte be 28. életévét. Gazdája először azt hitte, rosszul tüntette fel életkorát a szervezet, melytől örökbe fogadta 27 évesen. Az egylet azonban biztosította, hogy valóban 1995-ben jött világra a teknőctarka nőstény. Pontos születésnapja nem ismert, mivel egy kórház kóbor macskáinak egyike adott életet a cicának, aki élete első pár hónapját az anyjával töltötte el, mígnem az egyik kórházi dolgozó megsajnálta az apró állatot, és otthonába fogadta.

Tíz boldog éven át, egészen gazdája haláláig élt vele. Ezt követően korábbi tulajdonosának testvéréhez került, ahol további tizennégy évet töltött el, ám ekkor második gazdája is elhunyt, végül az ő fia vette a gondozásába.

Három év után azonban a férfi úgy látta, nem tudja kielégíteni az emberévekben már 120 esztendőnél is többet megélt Flossie speciális igényeit, és ekkor kereste meg az állatotthont, ahonnan jelenlegi gazdája fogadta örökbe. 

Forrás: CNN

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás