promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Horrorisztikus felfedezés a hazai turisták kedvenc helyén: középkori tömegsírt találtak
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengeteg csontvázra bukkantak az építkezési munkálatok közben.

Középkori nekropoliszra bukkantak egy buszpályaudvar építkezésénél végzett ásatások során a régi tengerparti városban, Szozopolban, 35 km-re délre Burgasztól, Bulgária déli Fekete-tenger partján.

A leendő szozopoli buszpályaudvar helyén zajló mentő ásatások elején Javor Ivanov, a régészeti ásatások vezetője és Dimitar Nedev, a szozopoli régészeti múzeum igazgatója érdekes felfedezéseket tett. A fölötte lévő rétegben két 13. századi ólompecsétet találtak. szentek képeivel és feliratokkal, amelyek levelezésre utalnak, valószínűleg a magas klérus között.

Ettől a lelőhelytől délre feltártak tíz temetkezés helyszínt is.

"Ahogy a modern világban is, amikor egy közeli rokon meghal, egy korábban elhunyt családtag sírjába temetik. Lehet, hogy 10-15 temetés egymásra rétegződik"

- magyarázza Yavor Ivanov.

Az ásatások során eddig több gyermekcsontvázat, köztük egy csecsemőt is találtak, őt valószínűleg az egyik szülője fölé temették el.

Az emberi maradványok jól megőrződtek, a keresztény hagyomány szerint nyugatra néznek. A feltárt kerámiák a XI. századból a XIII. század elejéig datálhatók. Érméken és kerámiákon kívül eddig nem találtak sírmellékleteket. Több vasszöget is találtak, de nem volt nyoma olyan faszerkezetnek, amelybe ezeket verték volna. A temetkezések sírgödrökben vannak.

Ettől a szektortól délre egy kisebb és közepes méretű törmelékkövekből álló építmény látható. Rendeltetése ismeretlen, de lehet, hogy egy mély épület vagy más építményekhez vezető útvonal. A Szozopol régi és új városát elválasztó földszoroson fekvő területről szélesebb áttekintést nyújt. Az önkormányzati épület és más temetkezési struktúrák előtt egyhajós templomot nyitottak, és a 2012-2013-as vízkörös építkezés során ott végeztek vizsgálatokat.

A mélység, amelyet a régészek a jelenlegi ásatások során elértek, nagyjából három méter. A kiterjedt munka eredményeként a középkori nekropoliszban a temetkezések és újratemetkezések nagyfokú telítettségére lehet számítani. A régészek remélik, hogy tanulmányozni tudják a helyi lakosság középkori temetkezési szokásait.

A délnyugati sarokban egy nagy pithosz állt, amelyet a gabonatároláson kívül alkalmanként temetésekre is használtak. A lelőhelyen felfedezett edény üres volt, de a szerves maradványok szempontjából ellenőrizni fogják.

Yavor Ivanov szerint további 4. századi temetkezések feltárása várható a mélyben, mélyebb helyen, a késő hellenisztikus korból, hasonlóan a korábbi ásatások során a közelben feltártakhoz. A képeket IDE kattintva nézhetik meg.

forrás: Arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás