promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
800 év után végre kiderülhetett kit ábrázolhat a Városliget leghíresebb szobra? Váratlan elmélettel álltak elő a kutatók
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a rejtély a mai napig foglalkoztatja a kutatókat, most azonban jelentős előrelépés történt az ügyben.​

A mai napig a Városligetben áll az annak a titokzatos személynek a szobra, akinek személyazonossága már több mint 800 éve lázban tartja az embereket. Nem is csoda, hogy hosszú évszázadokig kutatták, hogy vajon ki lehet a titokzatos P. mester, azaz Anonymus.

A magyarok Anonymusáról annyit tudunk biztosan, hogy az egyik Béla nevű király jegyzője lehetett, ám sokáig abban sem tudtak megegyezni a kutatók, hogy vajon melyik királyról lehet szó. Mai információk szerint egyébként III. Béla tűnik a legesélyesebbnek.  Anonymus kiléte 1740-es évek dereka óta foglalkoztatja a kutatókat, mióta kiadták a Gesta Hungarorum szövegét, ami az ő munkája és a magyar irodalom egyik legfontosabb korai műve.

Kilétéről azonban csak keveset tudunk. Annyi biztos, hogy latinizált nevének kezdőbetűje P-vel kezdődik, mert magát csak „P. mester”-ként jelölte. Ezért merülhetett fel lehetőségként, hogy a P kezdőbetű miatt Péter esztergomi prépostról lehet szó, a tőle fennmaradt művek stílusa azonban erősen eltér a Gesta Hungarorumtól, így ez az eshetőség kevéssé valószínű.

Művének, a Gesta Hungarorumnak egyetlen, 13. századi példánya az Országos Széchényi Könyvtárban található. A latinul írt művet Lethenyey István pécsi kanonok (1791), Mándy István (1799) és Szabó Károly (1860) fordították magyarra. Művének korai kiadása Mátyás Flóriántól való.

Személyének kilétét azonban a mai napig rejtély övezi.  2020-ban azonban megjelent dr. Horváth Gábor történész Anonymus feledésbe merül? című könyve, aki még 2008 őszén kezdett foglalkozni Anonymus kilétével. A szertő az átfogó kutatása során arra jutott, hogy a P betű valójában nem egy név rövidítése, hanem egy titulusé. Ezek alapján pedig több szál is Kalán püspökhöz vezet, aki III. Béla udvarában volt kancellár, majd pécsi püspök.

Miután dr. Horváth Gábor összehasonlította a két életutat, arra a következtetésre jutott, hogy Kalán püspök és Anonymus vagy folyamatos munkakapcsolatban állt, vagy ugyanarról a személyről van szó, ám cáfolhatatlan bizonyíték erre az elméletre sincs.

Anonymus szobra mindenesetre a mai napig a Városliget egyik fontos dísze úgyis, hogy valódi személyazonossága talán soha nem fog kiderülni.

Forrás: Dívány / Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás