promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Maga Azahriah mondta ki az igazságot hazánk legkísértetiesebb épületéről, ha ide belépsz garantáltan megfagy a vér az ereidben
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mai napig üresen áll a hatalmas területen álló ikonikus épületegyüttes.

A mai napig elhagyatva áll az egykori észak-pesti kórház, amiről ma már szinte senki nem tudja elképzelni, hogy egykor bizony teljes pompájában működött, ugyanis 1991-ig ez volt a Vörös Hadsereg tisztikórháza. lében.

A több mint 7 hektáros területen még 1903-1904-ben adták át az első hét épületet köztük például a szanatóriumot, a kápolnát vagy az ügyeletes orvosok villáját, melyeket Baumgarten Sándor és Herczeg Zsigmond terveztek. Ugyanez a később kibővített és újjáépített épület pedig a nyolcvanas évek közepére már az egyik legmodernebb kórházépületnek számított Magyarországon.

Az újjátervezett épületet 1985-ben adták át ismét, de nem sokáig működött, a szovjet csapatok kivonulásakor ugyanis a magyar államnak nem volt pénze megvenni a kórházat, így az oroszok minden orvosi műszert leszereltek és elvittek. Mostanra így csak a csupasz falak maradtak.

Az elmúlt évtizedek alatt pedig az épületegyüttes állapota csak folyamatosan romlik. Az épületeknek csak kis hányadát használják rendelőintézetként, több mint 30 (!) kisebb-nagyobb épület üresen kopik, egyre rosszabbul állva ellen az időjárás viszontagságainak. Pedig a szerkezetig visszabontva is megérne vagy 2 milliárd forintot - csak lenne új funkciója.

A terület később a Budapesti Önkormányzat tulajdonába került ám pénz hiányában ezt követően is elhagyatva állt és bár a hasznosítására számos terv született az elmúlt években, végül egyikből sem lett semmi. Az önkormányzat egy időben például Egészségligetet szeretett volna kialakítani itt rendelőintézetekkel, terápiás és rehabilitációs központokkal, időseket gondozó intézménnyel, köz- és felsőoktatási intézményekkel, sportlétesítményekkel. Egy korábbi terv ennek költségét legalább 26-35 milliárd forintra taksálta, ennyi pénze azonban nem volt az önkormányzatnak.

A kísértetkórházat négy évvel ezelőtt napjaink legnépszerűbb előadója Azahriah is bemutatta PaulStreet néven futó Youtube-csatornáján, videójában pedig amit alább nézhetsz meg, egyenesen a legijesztőbb magyarországi helynek titulálta az elhagyatott épületet.

Forrás: Fővárosi Blog / Index

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás