promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon politikai okból változtatták meg egy állat nevét
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

igen különleges állatról van szó: a Kárpát-medencében ez az egy ilyen fajta él. 

Magyarországon sokszor nem a túl legfényesebb a gazdasági helyzet, egy valami azonban vitathatatlan: a Kárpát-medence földrajzi értelemben biztonságos hely. Páratlan vízkinccsel rendelkezünk, a nagy természeti katasztrófák, mint például a hurrikán vagy a cunami elképzelhetetlenek itt, és mondjuk Ausztráliával szemben az őshonos állatfajok sem célja minden itt élő életének tönkretétele: nem hemzsegünk alligátoroktól, óriási pókoktól és mérgekígyóktól.

Valóban nem ilyen halálos állatok népesítik be a térséget - de azért van nálunk is mérgeskígyó, aminek az elnevezése megér egy cikket, mert roppantul érdekes állatfajról van szó.

Ha erdőben kirándulunk, van valaki, akivel biztosan nem szeretnénk összefutni: ez az állat pedig a rákosi vipera. A név meglehetősen érdekes színezetet kap: azt talán nem kell ecsetelni, hogy a Rákosi Mátyás nevével fémjelzett korszak Magyarország 20. századi történelmének legsötétebb fejezete: a vaskézzel kiépülő kommunista diktatúra elképesztő mennyiségű ártatlan ember haláláért felelős.

[[cikk2]]

Rákosi annyira vállalhatatlan személy volt egy idő után, hogy az még a tudományra is rányomta a bélyegét: a rákosi viperát ugyanis egészen egyszerűen átnevezték, mégpedig azért, hogy ne jusson róla eszébe senkinek az egykori diktátor, még úgy sem, hogy az elnevezés jóval korábbi, tulajdonképpen semmi köze nincs az egykori főtitkárhoz.

Az elnevezés ugyanis onnan ered, hogy a kizárólag Magyarországon és Erdélyben előforduló kígyófajtát legelőször Méhelÿ Lajos igen nagy tekintélyű zoológus tanulmányozta, és a Rákos-patak mellől gyűjtötte be a példányokat, innen ered az állat latin neve is: Vipera ursinii rakosiensis.

Az állat egyébként hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéket 1.000.000 forintban határozták meg, úgyhogy semmilyen szempontból nem jó ötlet a gyömöszölése - bár halálos marásról nincs feljegyzés, igen kellemetlen tünetekkel jár a mérgezése, és akár allergiás reakciót is kiválthat, ezért mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni kígyómarás esetén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás