promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogy kell kiejteni a Jysk nevét? Jüszk, Jiszk vagy Jisk. Pont kerül a kérdés végére
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mindig is tudni szeretted volna, hogy mi az igazság.

Egy külföldi kereskedelmi lánc, netán bolt vagy éppen márka megjelenése Magyarországon igazi kultúrsokkot okozhat, legyen az egy nagyáruház, egy diszkont, egy ruhabolt, vagy egy otthoni használati cikkeket kínáló üzlet. Amikor megosztjuk valakivel tapasztalatainkat ezekről a helyekről, gyakran előfordul, hogy nem tudjuk helyesen kiejteni az üzletek neveit a vásárlásunk után.

Néha kiejtjük, de beszélgetőpartnerünk nem ismeri fel, mert eddig más kiejtést használt. ezek Magyarországon akár régiónként is különbözhetnek, így megesik, hogy egy-egy országrészben máshogy ejtik ki az idegen neveket.

Ez a helyzet volt korábban az Auchan esetében is, melynek neve ma is számos változatban él a magyarok között, annak ellenére, hogy a helyes kiejtésről már sokszor szó volt a médiában, a szokás bizony nagy úr. Az utóbbi időszak kiemelkedő példája e téren a Jysk, amely széles körű rajongótáborral rendelkezik Magyarországon, de sokan még mindig bizonytalanok a név helyes kiejtését illetően.

Korábbi írásunkban már foglalkoztunk a Jysk-kel, akkor ismertettük, hogy honnan jön a kifejezés, mi áll a név mögött.

A márka neve Dániából származik, alapítója Lars Larsen volt 1979-ben, aki Jysk Sengetøjslager néven hozta létre. "Jysk" amúgy a Jylland félszigetre utal, ami Dánia jelentős részét alkotja, míg a "Sengetøjslager" ágyneműtárolót jelent. De akkor hogyan is kell helyesen kiejteni a Jysk nevét?

Magyarországon számos variációban hallható a név: Jüsk, Jysk, Jüszk, Jyszk. Sokan meglepődnek majd a helyes kiejtésen.

Jüszk, ám dánul ez mégis egy kicsit máshogy hangzik, íme a kiejtés:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás