promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a magyar város Robert Downey Jr. második otthona?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jogosan merül fel a kérdés, hogy Robert Downey Jr. visszajáró vendég ebben a magyar városban?

Robert Downey Jr. az egyik leghíresebb és legnépszerűbb hollywoodi filmsztár, akihez számos emlékezetes szerep kötődik. Elég csak azt a kettőt megemlíteni, amit szélesebb körben, mondhatni az egész világon ismernek: egyrészt ő játszotta Guy Ritchie-filmjeiben Sherlock Holmes karakterét, másrészt ő volt Tony Stark, azaz Vasember a Marvel Filmes Univerzum produkcióiban.

Ha hihetünk a pletykának, miszerint Hugh Jackman azzal a feltétellel vállalja el a Bosszúállók: A titkos háború-ban való szereplést, ha együtt játszhat benne Tobey Maguire Pókemberével és Robert Downey Jr. Vasemberével, akkor komoly esély van arra, hogy a színész visszatér még az MCU-ba.

Mindenesetre ez még nagyon messze van, egyelőre foglalkozzunk azzal, hogy ki is valójában Robert Downey Jr. - a világsztár, aki most jó esélyekkel meg fogja kapni az Oscar-díjat az Oppenheimer című filmben nyújtott alakításáért.


Mint azt egy hazai szervezet kikutatta, Robert Downey Jr. magyar felmenőkkel rendelkezik. A Magyar Hollywood Tanács küldetése, hogy felkutassa a Hollywoodhoz köthető magyar filmes vonatkozásokat, és bizony találtak érdekes dolgokat az Oscar-jelölt színész múltjában és családfájában.

Az Oppenheimer sztárjának szépapja ugyanis egy Stern Jakab nevű lisztkereskedő volt, aki Tata és környékén dolgozott. Feleségét Deutschländer Eleonórának hívták, és mindketten a tatai zsidó temetőben nyugszanak. Miután Stern Jakab meghalt, özvegye újra férjhez ment, és Deutsch Simonnal közösen kibéreltek egy malmot Tata határában, Szomódon.

Deutschländer Eleonóra a szomódi malom bérleti jogát később a lányának, Stern Ilkának adta át, aki egy bizonyos Ormay Rudolfhoz ment hozzá. A házaspárnak négy gyereke született, közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája. A család az 1880-as évek végén vándorolt ki Amerikába. Eleanore Ella Ormay 1911-ben házasodott össze James McLauchlennel, és az ő kapcsolatukból született Betty McLauchlen, aki Robert Downey Jr. nagymamája volt. Az ő férjét Robert Eliasnak hívták, közös gyermeküket eredetileg Robert Elias-nak hívták - de később Robert Downey Sr. lett. Ő volt az Oscar-jelölt színész édesapja.

Íme tehát a Stern-Ormay-Downey családfa, azt viszont nem tudni, hogy maga a színész tisztában van-e magyar származásával.

Jó lenne azt mondani, hogy Tata a második otthona az Oppenheimer sztárjának, de egyszersem járt arrafelé, és így sosem látogatta meg szépszülei sírját; de talán ami késik, nem múlik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás