promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kísérteties villa bukkant fel a Balaton szívében: aki ellátogat ide, annak a szerelme sosem múlik el
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tragikus szerelem emlékét őrzik a balatoni villa falai.

Létezik egy csak nagyon kevesek által ismert eldugott kis villa a Balaton szívében, Fonyódon ami egészen elképesztő történetet rejt magában.

A különös, rózsaszínű épület ugyanis egy tragikus szerelemnek állít emléket. Abrudbányai-Rédiger Ödön, még 1910-ben erdélyi patikusként beleszeretett bele Magdusba, egy csodaszép leányba. Ezt követően nem sokkal ki is tűzték az esküvő időpontját, ám a mindössze 19 éves menyasszony váratlanul elhunyt.

A férfit annyira megviselte szerelme tragikus végzete, hogy összegyűjtötte halott kedvese emléktárgyait és sokáig gyászolta őt. 1920 környékén pedig a trianoni döntést követően végül úgy döntött, hogy Magyarországon telepedik le. Családot is alapított, és szép vagyonra tett szert, egyik legnagyobb álmáról azonban sosem mondott le: amikor Erdélyt átmenetileg ismét Magyarországhoz csatolták, az akkor már családos ember Ödön magához hozatta néhai szerelme földi maradványait majd sokáig kutatott a megfelelő hely után, ahol emléket állíthat neki.

Így jutott el végül Fonyódra, a Sipos-dombra, ahol villát emeltetett néhai szerelme tiszteletére, sőt ennek alsó szintjén emlékszobát rendezett be a kedvesének, a villa tetején pedig lakást építettett családja számára. Az öröm azonban nem tarthatott sokáig, az 1950-es években ugyanis a család vagyonát államosították, és az úgynevezett Kripta Villát egy időre megnyitották az idegenforgalomnak. Később azonban az állaga leromlott és már csak raktárnak használták.

A különleges épület végül 2014-ben nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt. Az alsó szinten pedig a szerelmespár, Ödön és Magdus életnagyságú szobra alussza örök álmát. A legenda úgy tartja, hogy aki ellátogat ide, annak a szerelme sosem múlik el.

Az épület felújítását követően  egyébként itt helyezték el a fonyódi születésű, 1986-ban tragikusan elhunyt szépségkirálynő, Molnár Csilla mellszobrát is 2017-ben.

A fonyódi Kripta villa titkairól egy rövid videó is napvilágot látott melyet alább tudsz megtekinteni!

Forrás: Turista Magazin / We Love Balaton

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás