promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, miért piros a Coca-Cola valójában? Ledöbbensz, ha megtudod
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem fogod elhinni, de valójában ezért piros a Coca-Cola színe.

Színes rovatunkat mostantól tényleges színes cikkek gyártására is használni fogjuk. Ez azt jelenti, hogy elkezdünk szépen utánajárni, hogy legismertebb márkák, cégek, üzletláncok, társaságok színei mögött milyen magyarázatok állnak. Rögtön a világ egyik legismertebb üdítőitalával kezdünk, amiről sokan azt hiszik, tudják, miért a piros a színe, aztán amikor megtudják a valódi okot, leesik az álluk.

A Coca-Cola elődjét idén 140 éve, 1884-ben készítette el egy John Stith Pemberton nevű gyógyszerész. A Pemberton's French Wine Coca névre hallgató, borból és kokainból álló italt valószínűleg egy Angelo Mariani nevű korzikai vállalkozó hasonló összetételű Vin Mariani-ja alapján keverte ki, de hamar ki kellett kísérleteznie egy alkoholmentes verziót, mert 1885-ben Atlanta városa és a környező Fulton megye alkoholtilalmat vezetett be.

Így készült el 1886. május 8-án az alkoholmentes, szénsavas ital, amit az atlantai Jacob's Pharmacy gyógyszertárban kezdtek el először árusítani. Tekintve, hogy abban az időben Amerikában meg voltak róla győződve, hogy a szénsavas italok használnak az egészségnek, eleinte poharanként árulnták 5 centért. Pemberton váltig állította, hogy a Coca-Cola számos betegségre gyógyír tud lenni, többek között morfinizmusra, neuraszténiára, migrénekre, impotenciákra, és emésztési zavarokra - hozzá kell tenni, hogy a hányingerre tényleg jó, és a mai napig sokan isszák, ha valami nem jó a gyomrukban.

Hogy az eredeti recept milyen összetevőket tartalmaz, az szigorúan titkos, az viszont már nem, hogy miért is lett piros a Coca-Cola színe. Mielőtt elárulnánk, játsszunk egy kicsit!

Alább találtok egy szavazást, amiben felsorolunk 5 lehetséges teóriát, hogy mi állhat az üdítőital jellegzetes színe mögött, ti pedig szavazhattok rájuk. Mindegyikre nyomhattok majd, arra is, ami szimpatikus és ami szerintetek elképzelhető magyarázat, de arra is, amiről az a véleményetek, hogy totális hülyeség. A szavazás alatt pedig ráleltek majd a helyes válaszra, így le is tudjátok ellenőrizni, vajon jól tippeltetek-e.

Hogy érdekesebb legyen, mindegyik lehetséges magyarázatnál találtok egy-egy régi képet, ami a Coca-Cola történelmének egyik darabkája.

Ha hiszitek, ha nem, az emberek többsége azt hiszi, hogy a Mikulás miatt lett a piros a Coca-Cola hivatalos színe, pedig ez egyáltalán nem igaz. A valódi okot sokkal régebben kell keresni, ugyanis amikor orbitálisan magas adót róttak ki az alkoholra, a Coca-Cola gyártói pirosra festették a hordókat, hogy a vámosok felismerjék, és könnyebben átengedjék. Ezek után pedig egyszerűen rajtuk ragadt ez a szín.

Régi, 90-es évekbeli Coca-Cola karácsonyi reklám, benne a feldíszített Lánchídon és a soproni Tűztorony előtt elhaladó piros kamionkonvojjal és az "Ünnepelj ma velünk" dalocskával.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás