promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy lepukkant albérletben tengette a mindennapjait Cseh Tamás, meglepő dolgok zajlottak a zárt ajtók mögött
Borítókép:  Youtube
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengeteg legendás dal született a takaros kis otthonban.

Cseh Tamás legendás életműve a mai napig meghatározó részét képezi a magyar zenei szcénának, mostanában pedig a fiatalok körében is egyre népszerűbbé válnak a dalai, gondoljunk csak a Csönded vagyok, vagy a Budapest című szerzeményre.

Az ikonikus dalszerző tehát az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap a közönségtől, így bizonyára sokunkban felmerül a kérdés, hogy vajon hol is születhettek meg a legismertebb szerzeményei.

Nos, a mai napig a budai Vízivárosban különleges műalkotás jelöli azt a helyet, amely egy időben a Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész, Cseh Tamás otthona volt. A 2010-ben felavatott Lakónévsor, amely Szentgyörgyvölgyi Gábor munkája, pedig nem csak a házban lakók neveit, hanem a Cseh Tamás-dalok szereplőinek nevét sorolja fel.

Cseh Tamás egyébként mindössze másfél évig lakott a harmadik emeleti albérletben szerzőtársával, Bereményi Gézával, de mégis itt születtek legikonikusabb közös szerzeményeik. A legendás dalszerző a főiskolai tanulmányai után kezdett Budapesten rajzot tanítani és ekkor vette ki egy tanárkollégája albérletét Vízivárosban.

Aztán 1970-ben találkozott Bereményi Gézával, akivel már egynapi ismeretség után el is kezdtek dalokat szerezni. Miután az első két daluk megszületett. Bereményi egy nejlonzacskónyi holmijával már be is költözött Cseh lakásába költözött, ahol aztán tucatjával írták a közös dalokat éjszakánként. A legénylakás berendezése mindössze két matracból, két székből és egy asztalból állt, a konyhában nem volt hűtőszekrény, de a lakás tele volt borosüvegekkel.

Másfél évig laktunk itt Tamással, minden itt kezdődöttItt született meg 1971 elején Az ócska cipő, majd Antoine és Désiré, akiket majd fél évig pihentettünk. Aztán egyszer csak megelevenedett a két különleges figura, valahogy belekövetelték magukat a dalokba. Az első dal megszületése után lementünk a közeli kocsmába inni néhány pohárral. Szerintem az akkori Csarnok sörözőbe, Tamás viszont úgy emlékezett, hogy az Isolabellába, ami később valóban a törzshelyünk lett. Úgy döntöttünk, hogy fele-fele arányban fizetjük a számlát, hiszen akkor már szerzőpáros voltunk, így aztán összeraktuk a pénzünket, és kettéosztottuk. Sohasem tudtuk, hogy kinél mennyi volt – így működött a barátságunk.”

– nyilatkozta korábban az együttélésről Bereményi Géza.

A 70-es évek végén aztán a Szent István körút 1. szám alatti albérlet vált alkotóbázisukká, Cseh Tamás azonban itt már családjával lakott. Ebben a lakásban is szabadon készülhettek egymás után a dalok, hiszen a főbérlő Lily néni és Jenő bácsi, akik a folyosó végi szobában laktak és kifejezetten megszerették a művészt és családját.

Erről a legendás albérletről pedig szerencsére megmaradt valami a jövő embere számára is, hiszen a Facebookon elérhető egy videó, amelyben a Cseh Tamás archívum fotóit felhasználva, egy pillanatra mi is megnézhetjük hol élt az ikonikus énekes és hol születtek meg mai napig népszerű dalai.

Ezt az összeállítást pedig most te is megnézheted az alábbi videóban!

Forrás: welovebudapest.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás