promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló, de III. Károlynak tilos belépnie London egy részébe, hihetetlennek tűnik a történet, de komoly tétje van a határoknak
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egészen érdekes információk derültek ki a mindenkori brit uralkodók jogköreiről.

Te tudtad, hogy a mindenkori brit király/királynő, tehát jelenleg III. Károly nem léphet be engedély nélkül London városának egy részébe? Bár hihetetlennek tűnik a történet, bizony igaz. A tiltás ebben az esetben a "City of London" az ősi városnak nagyjából egy négyzetmérföldes területére vonatkozik.

Akár törvénybe iktatják azt az elvet, hogy a kormányok a nép beleegyezésével szolgálnak, akár nem, minden nemzeti vezetőnek emlékeznie kell arra az örök igazságra, hogy egyszer minden embernek meg kell halnia. A britek pedig már ideje korán megtanulták ezt a leckét, és ezért is vannak náluk ősi szabadságjogok, amelyeket még a királyoknak és királynőknek is tiszteletben kell tartaniuk.

London városának egy része is csak egy ezek közül.

Történelmileg a londoni City város (ma a központi üzleti negyed, amelyet a nagyobbik londoni metropolisztól függetlenül irányítanak) mindig is az uralkodó beavatkozása nélkül kormányozta önmagát. Bár a legtöbben biztos találnának lehetőséget a konfliktusra, a tipikus brit pragmatizmus szerint a City tiszteletben tartja az uralkodó felsőbbrendű tekintélyét, így a mindenkori uralkodó sem szól bele a városrész ügyleteibe.

Ennek a barátságos megállapodásnak egyébként egy ősi rituálé állít emléket: valahányszor a király vagy királynő a városon belülre utazik, a határnál a Lord Mayor fogadja. Ezt követően a város alárendeltségét jelképezve a főpolgármester rituálisan átadja kardját az uralkodónak, aki a városrész jogai iránti tiszteletét demonstrálva elfogadja a kardot, majd visszaadja azt és csak ezt követően léphet be a városba.

Igen, ez csak egy csinos kis színjátéknak tűnhet, ám van jelentősége: a résztvevőket, a megfigyelőket és a nemzetet ugyanis kisebb-nagyobb módon emlékeztetik arra, hogy a kormányzatnak komoly korlátai vannak. Minden politikai hatalom a társadalom tagjainak a jogain nyugszik, és a vezetők jól teszik, ha ezt nem felejtik el, különben emlékeztetik őket  erre, ez esetben egy karddal.

A különleges szabályokról az alábbi videóból még ennél is többet megtudhatsz!

Forrás: qoura.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás